George Marin

Ce concluzie se poate trage atunci când constați că un jucător, echipier al unei campioane a României, chiar dacă sunt ani buni de atunci, a jucat doar 37 de baloane? Este atacant și și-a căutat singur baloanele? Este mijlocaș și s-a cam ascuns de minge? Este fundaș și echipa adversă nu a avut prea multă treabă în careul tău pentru că propria echipă a dominat jocul? Doar ultima dintre variante se apropie parţial de realitate. Este fundaș, da, nu a avut prea multă treabă în careul său, dar nu pentru că adversarii nu au călcat pe acolo, ci, pur și simplu, pentru că plasamentul său și mersul jocului nu i-au adus mingea în față în momentele de atac advers. Ar fi fost interesant de raportat numărul baloanelor jucate în careu și în preajma careului de Sîrghi – da, despre el, revenitul după accidentare vorbim – în raport cu numărul acțiunilor adverse în careul petrolist, dar s-a văzut clar că ar fi fost mic, din motivele arătate mai sus.
O analiză sumară a cifrelor înregistrate arată clar că intervențiile lui Sîrghi au fost, în majoritate, distructive. Iar dacă luăm în calcul respingerile și acțiunile la care a intenționat să joace balonul în luptă directă cu adversarul fără a atinge mingea – tot minge jucată se numește din moment ce jucătorul se afla la distanță de joc față de balon – constatăm că acestea adună aproape jumătate din numărul de baloane jucate. Din această din urmă categorie, Sîrghi are doar un balon câștigat, atunci când a fost faultat de autorul de mai târziu al golului, Demeter (min. 15).
Ca poziționare în teren, nimic de zis, experiența și-a spus cuvântul. Și-a „ținut” zona bine, blocând un adversar, de regulă pe Demeter sau pe Ștefănescu, astfel că adversarii direcți au avut puține baloane. Dar, contribuția lui Sîrghi la apărare a dat și rateuri, lipsa de înțelegere cu Răuță sau cu Lungu manifestându-se (min. 1, 49, respectiv min. 24). A mai ratat câte o intervenție (min. 23), a cam căscat gura la o pasă de la Răuță (min. 9), l-a dublat foarte larg pe Țicu la pătrunderea lui Cârnaț (min. 55), situația putându-se dezvolta periculos pentru poarta apărată de Lungu. Construcția acțiunii ofensive a echipei proprii a fost inexistentă pentru Sîrghi, preferând degajările fără adresă (min. 51, 66). Chiar și pasa lungă în diagonală pentru Roigé a lăsat impresia că a fost tot o degajare (min. 73)… Lucrurile bune au fost foarte puține. Desigur, nu vă uitați la capitolele centrări sau șuturi la poartă – deși Sîrghi s-a prezentat consecvent la cornerele bătute de Marinescu – pentru că nimeni nu-I cere unui apărător central să facă aceste acțiuni. Dar, Sîrghi a etalat cu mult mai puține lucruri bune decât se aștepta de la un fost campion al României. Și – truismul trebuie spus – nu se poate trăi o veșnicie numai din amintiri!
Cifrele:
Total baloane jucate: 40 (16 + 21 după pauză)
Baloane în luptă cu adversarul, fără atingere:
8 (4 + 4)
Total pase scurte: 1 (1 + 0)
Total pase medii: 4 (4 + 0)
Total pase lungi: 1 (0 + 1)
Total baloane pierdute: 3 (2 + 1)
Total respingeri: 11 (3 + 8)
Intercepții, recuperări, deposedări: 0
Driblinguri, șuturi, centrări: 0
Faulturi: 1 (1 + 0) – suferit.