Autoritățile au adoptat o hotărâre legată de scenariile privind evoluţia și intervenția în cazul infecţiei cu noul coronavirus în România, unde până la acest moment au fost confirmate șase cazuri de îmbolnăvire. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat că primul scenariu presupune existența a până la 25 de cazuri, iar ultimul, cel de al patrulea, presupune diagnosticarea a peste 2.000 de cazuri, el precizând că se poate ajunge și la măsuri precum închiderea școlilor, potrivit Hotnews.
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat la finalul ședinței Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă că a fost adoptată o hotărâre legată de scenariile privind evoluţia infecţiei cu noul coronavirus şi de măsurile de răspuns necesare, cât şi de constituirea grupului de coordonare, astfel încât fluxul informaţional şi decizional să fie gestionat cât mai bine.
La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a explicat că scenariul 1 sau faza 1 presupune existenţa de la 0 la 25 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, următorul – între 25 şi 100 de cazuri, apoi între 100 şi 2.000 de cazuri, iar ultimul – peste 2.000.
„Suntem obligaţi să luăm în considerare aceste cazuri, nu înseamnă că vom ajunge acolo. Este o situaţie normală de a face toate pregătirile şi în aceste scenarii se au în vedere mai ales pregătirile medicale”, a afirmat Arafat, într-o conferință de presă.
Întrebat la ce ar trebui să ne așteptăm, el a detaliat că există mai multe posibilități, între care cea în care totul să se limiteze doar la cazurile venite din afară, fără transmitere susținută în comunitate și cea în care să se ajungă la infectarea unor persoane fără să fie cunoscut de unde vine infecția la anumiți pacienți.
„La acest moment nu am ajuns acolo, noi sperăm să reușim să limităm intrarea virusului în țară și răspândirea lui (…). La un moment, este posibil să treacă la o infecție în interiorul comunității, cum s-a întâmplat și în alte țări europene. Și, atunci, trecem și noi la faza 2, de a încetini răspândirea în țară, exact cum au făcut Franța și alte țări. (…) Dacă virusul începe să se răspândească, urmează măsuri concrete care se iau la momentul respectiv”, a afirmat Arafat.
Întrebat despre măsurile concrete pentru o astfel de situație, șeful DSU a exemplificat: limitarea numărului de participanți la o întâlnire, asigurarea unor materiale sanitare prin impunerea unor anumite reguli pentru a nu permite specula cu măști, de exemplu, așa cum a făcut Franța, închiderea școlilor și restricții în transportul public.
„Se poate ajunge și la o astfel de situație (închiderea școlilor – n.r.). Nu știm când, nu știm dacă va trebui, dar este una dintre măsurile care permit limitarea răspândirii. Astfel de decizii se iau la momentul la care se consideră că e nevoie. La acest moment autoritățile consideră că încă mai așteptăm”, a adăugat Arafat.