• Activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor au fost suspendate
• Toate piețele agroalimentare sunt deschise, dar lipsa măsurilor igienico-sanitare le va închide!
N.Dumitrescu
Începând de ieri, pe perioada instituirii stării de urgență, în Halele Centrale și în piețele agro-alimentare din Ploiești au fost suspendate activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor. Hotărârea a fost adoptată în cadrul celei mai recente ședințe a Comitetului Local pentru Situații de Urgență al municipiului Ploiești, având în vedere măsurile speciale instituite prin noua ordonanță militară, excepție de la această decizie luată de autorități făcând vânzarea produselor alimentare, a celor veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie. Urmare a hotărârii menționate, s-a aprobat și restricționarea numărului de persoane aflate simultan în Halele Centrale și în piețele agro-alimentare din Ploiești. Astfel, pe perioada instituirii stării de urgență, se va permite accesul simultan pentru un număr de doar 40 de persoane pe platoul Pieței Centrale și de 20 de persoane în incinta Halelor Centrale și în celelalte piețe agro-alimentare. Fără nicio excepție, toți comercianții și producătorii agricoli vor trebui să respecte regulile obligatorii impuse privind sănătatea populației în această perioadă, altfel nu vor mai avea unde să-și desfășoare activitatea. Confirmarea în acest caz a venit chiar de la autorități, Comitetul Local pentru Situații de Urgență al municipiului Ploiești aprobând și o altă decizie care vizează ”suspendarea activității piețelor agro-alimentare care nu respectă măsurile igienico-sanitare și pentru siguranța alimentelor stabilite de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor,pe perioada instituirii stării de urgență, S.C. Hale și Piețe urmând să ducă la îndeplinire aceste măsuri”.
Decizia menținerii activității de vânzare a produselor alimentare în piețele agroalimentare, cu respectarea tuturor regulilor ce vizează sănătatea celor aflaţi la cumpărături, vine în concordanță și cu hotărârea Asociației Administratorilor de Piețe din România, care a decis să fie menţinute deschise toate piețele agroalimentare din țară și după intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr.2/ 21.03.2020.
Potrivit unui comunicat de presă al asociației menționate, hotărârea a fost luată pentru ca producătorii agricoli români să aibă unde să-și vândă fructele și legumele, iar populația să aibă de unde să se aprovizioneze cu produse proaspete și sănătoase, produse în România. „Dispozițiile Ordonanței Militare nr. 2 trebuie înțelese și interpretate și în spiritul lor, rațiunea emiterii acestei ordonanțe fiind aceea de a preveni răspândirea COVID-19 prin limitarea circulației persoanelor doar pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază. Piețe agroalimentare funcționează în mai multe zone ale marilor orașe, astfel încât cumpărătorii pot să se aprovizioneze fără a parcurge distanțe mari, limitându-se riscul răspândirii virusului. În continuare, spațiile vor fi dezinfectate și vom lua toate măsurile de prevenție dispuse de autorități. Am informat producătorii agricoli cu privire la măsurile pe care trebuie să le respecte, iar cumpărătorii sunt rugați să evite formarea de grupuri de persoane”, au anunțat reprezentanții Asociației Administratorilor de Piețe din România.
Angajații care își desfășoară activitatea în domeniul agricol trebuie să completeze declarațiile pe proprie răspundere
Și Ministerul Agriculturii să asigurări cetăţenilor că va face toate demersurile necesare astfel încât activitatea de producție din agricultură, respectiv din domeniile vegetal, zootehnic, apicol și al industriei alimentare de pe teritoriul României să se desfășoare în cele mai bune condiții în această perioadă. În acest context, reprezentanții ministerului le-au recomandat tuturor angajaților care își desfășoară activitatea în domeniul agricol să completeze declarațiile pe proprie răspundere prevăzute ca anexă la Ordinul Militar nr. 2, pentru a confirma deplasarea între domiciliu și locul de muncă, ținând cont de specificul activităților din sectorul vegetal, zootehnic, apicol și industrie alimentară iar, la rândul său, angajatorul să elibereze o adeverință prin care va confirma faptul că angajații realizează activități de producție în domeniul vegetal, zootehnic, apicol ori în industria alimentară .
”Activitatea fermierilor din sectoarele vegetal, zootehnic, apicol, industrie alimentară trebuie continuată în contextul măsurilor prevăzute de Ordonanța Militară a ministrului Afacerilor Interne privind măsurile de prevenire a COVID-19, publicată în Monitorul Oficial nr. 232 din 21 martie 2020”, au precizat reprezentanții Ministerului Agriculturii.