Luiza Rădulescu Pintilie

Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Spitalul de Boli Infecţioase Ploieşti, Centrul Judeţean de Transfuzie Sanguină Ploieşti, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Ploieşti sunt, în aceste zile, la propriu- fără a fi singurele, fără îndoială- în prima linie a eforturilor de limitare a pericolului pe care îl reprezintă, şi în Prahova, pandemia de coronavirus, suprapusă peste alte şi alte suferinţe, nici ele puţine şi nici ele uşor de învins. Şi între toate câte sunt de folos în „lupta” cu un asemenea pericol pe care o duc medici şi asistente, ambulanţieri şi infirmiere, în fapt de la primul până la ultimul membru al personalului medical şi auxiliar, de care depind sănătatea şi chiar viaţa noastră şi a celor dragi, există „ceva” care, spus în foarte puţine cuvinte , se traduce prin recunoştinţă şi solidaritate , dar care înseamnă, de fapt, foarte mult. Fiindcă e important ca fiecare medic aflat la datorie, fiecare asistentă, fiecare membru al echipei medicale să afle că se bucură de aprecierea , de susţinerea, de înţelegerea comunităţii pe care o slujesc- pe care, în treacăt fie spus, nu le aud prea des, dar asta e o altă discuţie- şi că îşi pot găsi în toate acestea resurse de energie, de implicare , de dăruire, de care e nevoie în fiecare zi, dar acum mai mult ca oricând. Iar în următoarea perioadă încă şi mai mult decât atât! Şi dintre toate felurile în care s-ar fi putut exprima recunoştinţa şi solidaritatea la care ne-am referit, poate niciunul nu s-ar fi dovedit mai plin de frumuseţe şi de semnificaţie decât gestul de a dărui „ 1000 de orhidee albe pentru eroi în halate albe „ !

Şi poate nicio altă zi nu ar fi fost mai potrivită pentru lansarea acestui frumos proiect al celei care însufleţeşte Florăriile SIATI şi Şcoala De Flori, directorul Ileana Militaru, decât cea a echinocţiului de primăvară- anotimpul biruinţei vieţii şi al reînnoirii speranţei, astfel încât, la ieşirea din gardă, sute de membri ai personalului medical de la Secţia de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, de la Spitalul de Boli Infecţioase Ploieşti şi de la Centrul de Transfuzie Sanguină Ploieşti să plece însoţiţi de o orhidee albă- simbol al siguranţei, al purităţii şi al optimismului, fără de care nu se poate închide, în aceste zile, cercul unei necesare legături între pacienţi şi „vindecători”. O orhidee albă a primit şi fiecare dintre donatorii care, la chemarea directorului Georgeta Hanganu şi a echipei sale, nu au ezitat să răspundă prezent pentru salvarea unor semeni ale căror boli grave nu lasă loc de întârzieri şi de amânări.
Alte sute de orhidee albe sunt pregătite să ajungă şi la angajaţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova, din aceeaşi dorinţă a directorului Ileana Militaru de a dărui, prin fiecare „floare cu suflet”, o picătură din „apa vie” a recunoştinţei, a solidarităţii fără de care orice luptă e şi mai greu de dus…Iar lupta din acestea zile e mai mult decât grea! „Orhidee albe pentru eroi în halate albe! Flori cu suflet pentru suflete mari !” , astfel se încheie puţinele cuvinte în care e descrisă, pe pagina de facebook a Florăriei SIATI, o iniţiativă care e, de fapt, deasupra cuvintelor. Fiindcă are în ea chiar nobleţea orhideei albe !