Violeta Stoica

 

Vântul de cod roșu care a bătut în județul Prahova, în noaptea de miercuri spre joi, a pus la pământ sute de copaci, a lăsat mii de oameni fără curent electric în toiul nopții, a blocat zeci de angajați la locul de muncă și a distrus acoperișuri de case și de instituții publice.
Ieri dimineață, când încă nu se ieșise de sub avertizarea de cod roșu de viscol, în multe dintre localitățile de deal și de munte din Prahova vântul lăsase în urmă un adevărat dezastru. Sute de pompieri, jandarmi, polițiști, reprezentanți ai autorităților locale și ai Romsilva s-au luptat cu sute de copaci rupți care au blocat căile rutiere atât între localități, cât și în interiorul unor orașe prahovene.
Cea mai gravă situație, din acest punct de vedere, pare să fi fost înregistrată la Cheia, unde o adevărată pădure de brazi a fost retezată de vântul care a bătut cu putere toată noaptea de miercuri spre joi.
Echipele de intervenție au reușit să îndepărteze copacii destul de greu, mulți dintre arbori au căzut și peste firele de curent electric, lăsând fără curent mii de oameni.
Din fericire, nu s-au înregistrat victime în timpul urgiei care a străbătut Prahova, un singur eveniment având loc la Azuga, unde o mașină de deszăpezire a lovit o femeie care a ajuns, ulterior, la spital.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova au transmis în timp real toate incidentele petrecute ca urmare a intrării în vigoare a codurilor portocaliu și roșu de vânt puternic.viscol Prahova2
Peste 130 de copaci au căzut pe drumurile publice, pe autoturisme și pe locuințe, mai multe acoperișuri au fost smulse și mai multe localități au rămas fără curent electric, au transmis cei de la ISU Prahova.
“Rafalele de vânt puternice au cauzat probleme în 12 localități, respectiv Sinaia, Comarnic, Breaza, Măneciu, Cheia, Ploiești, Șotrile, Plopeni, Valea Doftanei, Cornu, Mizil și Câmpina. Pe parcursul nopții, militarii au acționat în Sinaia pentru degajarea a 16 copaci căzuți pe carosabil și unul pe un acoperiș. În Comarnic, pompierii au intervenit cu ajutorul drujbelor pentru degajarea a doi copaci căzuți pe carosabil iar altul peste o locuință. Și în localitatea Breaza s-au resimțit efectele codurilor, unde cinci copaci au căzut pe carosabil și două acoperișuri au fost smulse, afectând mai multe autoturisme. Din cauza firelor electrice căzute pe jos, a mai izbucnit și un incendiu de vegetație uscată, necesitând intervenția pompierilor”, au fost informațiile transmise ieri dimineață de ISU Prahova.
Pompierii au mai acționat și în municipiul Ploiești, pentru degajarea elementelor de construcție pe strada Anotimpului, unde s-a desprins fațada a trei blocuri, care s-a prăvălit peste patru autoturisme. Situații similare s-au mai petrecut și la Plopeni, Câmpina și Mizil, unde alte elemente de construcție de la acoperișuri au fost smulse.
Și în comuna Șotrile au fost luate de vânt, parțial, și acoperișurile școlii și primăriei. Mai mulți copaci au fost îndepărtați de pe străzi și de pe autoturisme în localitățile Măneciu, Cheia, Șotrile, Valea Doftanei, Câmpina și Cornu.

Drumul spre Cota 1400, din Sinaia, presărat cu zeci de brazi rupţi

O informație primită de echipele de intervenție ieri dimineață a pus pe jar o întreagă armată de oameni. Inițial, se anunțase că un grup de 35 de copii și cinci adulți – cazați la un hotel din zona Cotei 1400 din Sinaia, într-o tabără de schi – se află blocați în incinta unității de viscol Prahova1cazare care rămăsese fără energie electrică din cauza viscolului.
S-au pus în mișcare pompieri, pădurari, salvamontiști și voluntari din Sinaia, astfel încât să-și croiască drum către hotelul respectiv, prin îndepărtarea zecilor de brazi căzuți de-a curmezișul drumului de acces.
Odată ajunși la unitatea de cazare, echipele de intervenție au constatat că doar patru dintre adulți și doi copii vor să coboare în Sinaia, restul optând să rămână în continuare în hotel.

O pădure întreagă a fost pusă la pământ de vântul puternic, în zona Cheia

Vântul extrem de puternic a ras la propriu peste 100 de brazi dintr-o pădure aflată la marginea drumului național DN1A, majoritatea blocând complet carosabilul, fiind nevoie de închiderea circulației în cursul nopții și până ieri dimineață, în jurul orei 10.00.
Timp de mai multe ore, angajați de la Direcția Silvică Prahova, jandarmi și pompieri au lucrat pentru degajarea buștenilor de pe partea carosabilă, până la deschiderea circulației rutiere.
O situație dificilă s-a petrecut și la fabrica de îmbuteliere a apei Keia, din localitate, unde 30 de angajați au rămas blocați de miercuri după-amiază și până ieri la prânz. După atâtea ore petrecute în fabrică, angajații au putut să plece spre locuințele lor, iar în tot timpul cât au fost sechestrați de urgia naturii în incinta fabricii, patronul a fost cel care le-a adus alimente.

Instalaţiile de transport pe cablu nu au funcţionat

Vântul este principalul inamic al transportului pe cablu din zonele montane. Astfel că toate instalațiile de acest gen au fost oprite, pentru că rafalele au depășit 170 de kilometri la oră la Cota 2000 din Sinaia.
Potrivit reprezentanților Primăriei Sinaia, cea mai gravă situație s-a înregistrat la Gondola Carp – Cota 2000, unde rafalele de vânt de peste 200 km/h au smuls unul dintre pereții garajului și mai multe panouri ale stației de antrenare.
Pe de altă parte, însă, pe linia Gondolei Sinaia (Cota 1000 – Cota 1400), între pilonii 4 și 5, trei arbori de mari dimensiuni au căzut peste cabluri. În zona stației inferioare – Cota 1000, aproximativ 15 arbori au fost doborâți de vânt, afectând zona de birouri, peronul de îmbarcare, parcarea.

Accident provocat de un utilaj de deszăpezire, la Azuga

Deși vântul nu a făcut victime, ieri dimineață, o femeie a fost lovită la Azuga de un utilaj de deszăpezire.
Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, șoferul unei mașini de deszăpezire, în timp ce efectua activități de deszăpezire a carosabilului pe str. Izvoarelor din Azuga, pe
un sector de drum în rampă, ar fi scăpat de sub control utilajul.
În timpul manevrelor de deszăpezire, spun polițiștii, utilajul ar fi alunecat cu spatele aproximativ trei metri și ar fi surprins și accidentat o femeie de 55 de ani, care se deplasa pe acostament, drumul nefiind prevăzut cu trotuar. Victima a fost transportată la spital, la prima vedere cu răni ușoare, însă în urma investigațiilor medicale s-a stabilit că femeia a suferit mai multe traumatisme. Polițiștii au întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă și neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă. Conducătorul auto a avut rezultat negativ la testarea cu aparatul etilotest.