Nicoleta Dumitrescu

 

Deşi se cunoaște foarte bine care sunt problemele fiecărui domeniu, cei instalaţi în funcţii de conducere şi care ar putea găsi soluţii, inclusiv de compromis, fac demonstraţia faptului că mai degrabă le place circul! Iar asta se întâmplă aproape zilnic! Este cazul inclusiv al audierilor miniştrilor Cabinetului Orban II în comisiile de specialitate ale Parlamentului, care au debutat la începutul acestei săptămâni, nefiind întâlnire între liberali şi social-democraţi din care să nu iasă scântei.

Pe de o parte, fiecare ministru din aceeaşi echipă guvernamentală condusă de Ludovic Orban încearcă să convingă auditoriul că misiunea lui a fost şi va mai fi aceea de a repara toate relele făcute de fosta guvernare, în timp de parlamentarii PSD se tot întreabă de ce-şi pierd vremea să-I asculte, atât timp cât totul este un simulacru, dorinţa susţinută şi de la Cotroceni fiind aceea ca această formulă guvernamentală să nu primească votul de învestitură, ţinta fiind declanşarea alegerilor parlamentare anticipate.
Se vor termina însă toate problemele din România dacă, într-un final, organizându-se alegeri anticipate pentru deputaţi şi senatori, în Parlament liberalii vor fi mult mai mulţi decât sunt acum ? Greu de presupus, având în vedere faptul că, dacă este să se facă ochii roată peste toţi politicienii şi demnitarii care ocupă vremelnic nişte posturi prin Bucureşti, se va observa că sunt puţini cei care ar putea să spună că n-au schimbat mai multe partide, implicit funcţii obţinute tot graţie susţinerii politice.
Oricum, fiind un an electoral cu atâtea mize, liderii partidelor se orientează şi se entuziasmează la fiecare vânticel ce ar putea să le aducă şi lor mai multe voturi, aşa că unii dintre ei nu se sfiesc să spună că uşile partidului lor sunt deschise… în ambele sensuri! Adică, pe de o parte sunt bine primiţi atât cei care doresc să revină de unde au plecat, cât şi cei care nu mai regăsesc filonul doctrinei în partidul în care practic au ajuns ei mari, iar, pe de alta, uşa fiind batantă, pot ieşi pe ea, definitiv, toţi cei care văd negru în faţa ochilor, mai ales atunci când totul se vrea să fie imaculat!
În aceste condiţii, având în vedere faptul că mai toate partidele au făcut transfer de membri, inclusiv de la PSD la PNL şi invers, este o utopie să se creadă faptul că, după tranşarea unui moment istoric electoral – aşa cum se doreşte a fi contopite, anul acesta, alegerile locale cu cele anticipate parlamentare – se va găsi la toate problemele cu care se confruntă românii, automat, şi o rezolvare.
Dacă era vreun minim semnal că anul 2020, chit că este electoral, va fi altfel decât cei care au trecut până acum, aceia care se băteau cu pumnul în piept spunând că obiectivul lor este să schimbe răul în bine nu mai declanşau un război, pe toate fronturile, ştiind din start că ei vor fi, într-un final, câştigători. În fapt, toată această gălăgie transformată în circ – pe care nu se sfiesc să o cultive nici cei care se consideră fie la putere, fie în opoziţie – este făcută mai mult de spectacol. Şi asta deoarece, se ştie, în particular, anumite interese îi unesc pe lideri şi îi fac să stea deseori la aceeaşi masă,mai mult sau mai puţin a prieteniei, una dintre explicaţii fiind aceea că nu există clădire, mai ales la sediile de partid, să nu aibă şi uşi deschise în ambele sensuri, ideea fiind că, în continuare, politica rămâne o monedă de schimb în tot şi în toate!