În România, comitet național pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus
V. Stoica
Covid 19, noul coronavirus care a ajuns și în Italia – unde trăiesc 1,2 milioane de români – a prins inclusiv prahoveni în carantina instituită în 11 localități afectate de acest virus care atacă plămânii și ucide persoanele vulnerabile.
Pe grupurile de pe site-urile de socializare, destinate românilor din Italia, au apărut valuri de opinii și mărturii din zonele afectate de Covid 19. Mulți dintre conaționali vor să se întoarcă în România, însă nu pot pleca din Italia din cauza carantinei. O ploieșteancă aflată cu familia în apropiere de zonele în care a fost instituită carantina se întreba ieri dacă ar fi mai bine să revină în România în vizita programată pentru finalul acestei săptămâni, însă se temea că va fi obligată să intre într-un regim strict odată ajunsă în țară.
O altă prahoveancă, din Câmpina, aflată la muncă în Italia, spune că, pe de altă parte, o soluție mai bună ar fi ca românii să rămână în statul respectiv, unde sistemul medical ar fi mai pregătit pentru a-i trata în caz de infectare cu coronavirus.
Pe de altă parte, se pune problema nedeclarării la intrarea în România a faptului că unele persoane au trecut prin localitățile afectate de coronavirus, înainte de instituirea carantinei, fapt care a generat o avalanșă de reacții adverse.
Ministerul Afacerilor Externe din România precizează că autoritățile italiene au luat o serie de măsuri de natură a preveni răspândirea virusului în regiunile care concentrează majoritatea cazurilor (Lombardia și Veneto).
Măsurile includ închiderea localurilor publice, anularea activităților sportive sau recreative, suspendarea cursurilor școlare și emiterea de alerte pentru urgență sanitară prin care cetățenii sunt sfătuiți să rămână în case.
Având în vedere comunitatea numeroasă de cetățeni români din regiunile afectate, la nivelul Ambasadei României la Roma a fost constituit un grup de intervenție care se află în legătură constantă cu Protecția Civilă Italiană și alte autorități italiene cu atribuții în gestionarea situației. MAE le recomandă cetățenilor români să respecte cu strictețe indicațiile autorităților italiene în privința coronavirusului.
Reprezentanții Comitetului intersectorial pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus (COVID-19), împreună cu reprezentanții autorităților cu responsabilitate în acest domeniu, au susținut sâmbătă seara o teleconferință, având în vedere evoluția cazurilor de îmbolnăvire din Italia, în zone unde se află sau călătoresc numeroși cetățeni români.
Până ieri nu erau raportate de către autoritățile italiene cazuri de cetățeni români simptomatici cu noul coronavirus.
În acest context, România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele două țări.
Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene.
Noile măsuri vor fi transmise de către Ministerul Sănătății către unitățile sanitare și medicii de familie, prin direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București.
Vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontieră terestre, maritime/ fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare.
Toate persoanele, care se încadrează în definiția de caz suspect, vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.
În aceste zile, Ministerul Sănătății va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19).
Va fi extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate și va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evoluția situației la nivel internațional și eventualele măsuri suplimentare luate de autoritățile române.