• 43 de intervenţii zilnice în situaţii de urgenţă • 600 de incendii, mobilizări impresionante de forţe umane şi materiale

Fl. Tănăsescu

Sunt frumoşi. Sunt înalţi ca bradul. Sunt politicoşi. Sunt… dar ce nu sunt, pompierii prahoveni?
E drept, din când în când mai miros a fum, a scrum, a cenuşă. Şi gâfâie. Fiindcă nu au cum să respire normal atunci când sunt îmbrăcaţi în echipamentul de intervenţie şi mai au şi masca de oxigen pe faţă. Tot despre angajaţii Inspectoratului pentru situaţi de Urgenţă (ISU) “Şerban Cantacuzino” Prahova scriem.
Care, după cum aminteam şi în ziarul de sâmbătă, şi-au prezenat bilanţul pe anul 2019. Care bilanţ sună, încă de la început, aşa: echipajele ISU Prahova au participat la un număr de intervenţii cu 18,68 la sută mai mare faţă de anul precedent.

ISU Prahova - bilant1Sunt, într-adevăr, oameni despre care merită să scrii în fiecare zi, câtă vreme, tot zilnic, au intervenit în peste 43 de situaţii de urgenţă, acestea presupunând incendii, accidente, alunecări de teren, distrugeri de muniţie ş.a.m.d.
La capitolul incendii, în cursul anului trecut, angajaţii de la ISU Prahova au acţionat în peste ISU Prahova - bilant2600 de cazuri – din nou în creştere faţă de anul precedent, cu 10,73 la sută. De-aia scriam la început că, nu de puţine ori, aceşti salvatori mai miros a fum şi a scrum.
De asemenea, o altă justificare a titulului „Oameni despre care merită să scrii în fiecare zi” este aceea că datorită intervenţiei pompierilor au fost slavate bunuri materiale în valoare totală de aproape 36 milioane de euro.
Potrivit inspectorului şef al ISU Prahova, colonel Mihai Drăgan, pentru stingerea incendiilor s-a acţionat cu “975 de autospeciale de stingere cu apă şi spumă, 156 de autospeciale de capacitate medie, 10 pentru salvare la înălţime (…) Forţe umane angrenate –
88 de ofiţeri, 38 de maiştri şi, atenţie!, 5.296 de subofiţeri!
Au fost multe mijloace de intevenţie concentrate. A fost, de asemenea, un număr impresionant de pompieri care au sărit şi în foc pentru salvarea de vieţi omeneşti şi bunuri materiale.
În schimb, la prezentarea raportului anual pentru 2019, dacă au fost puţin peste o sută de pompieri. Ceilalţi unde erau? Pe teren. Exemplu: în timpul bilanţului, la Ariceştii Rahtivani erau mobilizate un echipaj de stingere şi un altul de prim ajutor, fiindcă avusese loc un accident rutier în care erau implicate un autotren şi un autoturism. De asemenea, tot în acelaşi timp, pe strada Luminişului, din Ploieşti, acţionau un echipaj de stingere, unul de descarcerare şi un altul de prim ajutor tot la un accident rutier. (Informaţii primite în timp real de la purtătorul de cuvânt al instituţiei, slt. Raluca Vasiloae). Şi astfel de exemple pot continua.
Nu se cade însă a-i uita pe voluntarii de la ISU Prahova. Salvează de bună voie şi nesiliţi de nimeni vieţi. Stăteau cuminţi. Au “mişcat în front” doar atunci când prefectul judeţului, Cristian Ionescu, i-a trecut în revistă pentru a-i felicita.
Sunt multe de scris despre pompierii de la ISU Prahova! Şi mai ştim ceva: că am omis numele acelor care au fost recompensaţi pentru toată activitatea depusă. Poate altătată, fiindcă, acum nu este cazul. Dacă am pus titlul
“Oameni despre care care merită să scrii în fiecare zi”, nu putem face discriminări.
Dar, promitem, o vom face cu altă ocazie. Şi mâine sau poimâine e o zi.
În care vor avea loc alte şi alte intervenţii!