Ieri, se aflau în autoizolare la domiciliu 12 persoane venite din ţările în care au fost confirmate îmbolnăviri
N. Dumitrescu
În contextul în care, la nivel naţional, au fost stabilite o serie de măsuri privind reducerea riscului apariţiei îmbolnăvirilor cu coronavirus, şi în Prahova au fost luate o serie de măsuri speciale, care au fost urgentate și ca urmare a numărului în creştere de cazuri de infecții respiratorii – inclusiv gripă – înregistrate la nivelul judeţului. Astfel, în urma recomandărilor făcute de Direcţia de Sănătate Publică Prahova, luni după-amiază, Consiliul Judeţean Prahova a stabilit o serie de reglementări ce vizează activitatea celui mai mare spital din judeţ. Concret, pe perioadă nelimitată, până la luarea altei decizii, au fost sistate vizitele aparţinătorilor la pacienţii internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, iar efectuarea consultațiilor, inclusiv a controalelor, se va face exclusiv în cabinetele din ambulatoriu. Totodată, vor fi obligatorii efectuarea triajului epidemiologic pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, precum și autodeclararea, de către cei menţionaţi, în cazul în care au revenit dintr-o zonă cu transmitere comunitară extinsă pentru COVID-19. O altă măsură se referă la refacerea stocurilor pentru dezinfectanţi şi materiale de curăţenie, care vor fi completate pentru un necesar de şase luni,inclusiv pentru materiale sanitare de unică folosinţă.
De precizat şi faptul că Direcţia de Sănătate Publică Prahova a anunţat că, ieri, la ora 12.00, se aflau în autoizolare la domiciliu, fiind monitorizate zilnic, 12 persoane care au venit din zonele în care a fost confirmată prezenţa coronavirsului. Pe de altă parte, având în vedere faptul că, în săptămâna 17 -23 februarie, au fost înregistrate peste 560 de cazuri de afecţiuni clinic compatibile cu gripa, dar şi peste 8000 de infecţii virale ale căilor respiratorii superioare şi peste 1.100 de cazuri de pneumonii acute, ieri, DSP Prahova a retransmis către toate instituţiile de învăţământ din judeţ o serie de recomandări, pe primul loc fiind efectuarea zilnică, la prima oră, a triajului epidemiologic al elevilor.
Bogdan Toader, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, a anunţat, ieri, că, pe teremen nelimitat, pentru toate secţiile din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, au fost sistate vizitele aparţinătorilor la pacienţii internaţi. De asemenea, pentru acordarea relaţiilor despre pacienţii internaţi, a fost stabilit un anumit interval de timp, respectiv între orele 8.30-9.30 pentru secţiile chirurgicale şi între orele 12.00-13.00 pentru Anestezie şi Terapie Intensivă şi secţiile medicale. Nu în ultimul rând, inclusiv personalul medical va trebui să se conformeze unor reguli stricte în ceea ce priveşte activitatea în spital, întrucât, potrivit anunţului conducerii Consiliului Judeţean Prahova, consultațiile, inclusiv controalele, se vor realiza exclusiv în cabinetele din ambulatoriu, cu precizarea că va fi obligatorie şi efectuarea triajului epidemiologic pentru personalul medico-sanitar și cel auxiliar, precum și autodeclararea, de către cei menţionaţi, în cazul în care au revenit dintr-o zonă cu transmitere comunitară extinsă pentru COVID-19. Conducerea instituţiei care are în administrare cel mai mare spital din judeţ a mai menţionat că au fost verificate atât stocurile de dezinfectanți şi de materiale de curățenie, cât şi cele de echipamente de protecție pentru personalul spitalului, pentru pacienți și aparținători. Pe de altă parte, s-a mai menţionat că, deşi Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti dispune de un număr mare de măști de unică folosință, măști cu supapă, combinezoane, halate şi botoşi de unică folosință, ochelari de protecție, mănuși de examinare de unică folosință, a fost luată şi măsura demarării, în regim de urgență, a procedurilor pentru completarea acestora cu necesarul pentru alte șase luni, o măsură similară fiind luată și pentru completarea stocurilor de dezinfectanți și materiale de curățenie.
La rândul său, DSP Prahova a anunţat că şi la nivelul judeţului se pun în aplicare măsurile decise de Ministerul Sănătăţii, respectiv cele care vizează faptul că la sosirea pe teritoriul României din zonele afectate – Hubei (China), cele 11 localități din Italia- toţi călătorii asimptomatici vor intra direct în carantină, pentru o perioadă de 14 zile, iar celelalte persoane care vin din regiunile Lombardia și Veneto vor intra în izolare voluntară la domiciliu timp de 14 zile, la sosirea în România. Precizarea a fost făcută în contextul în care, potrivit unui comunicat transmis de instituţia menţionată, ieri, la ora 12.00, la nivelul judeţului Prahova se aflau în autoizolare la domiciliu şi monitorizare zilnică un număr de 12 persoane asimptomatice. Totodată, DSP Prahova a mai anunţat şi care este evoluţia, la nivel de judeţ, în ceea ce priveşte infecţiile respiratorii acute şi gripa. Astfel, în săptămâna 17 – 23 februarie, au fost înregistrate 564 de afecţiuni clinic compatibile cu gripa, 8.031 de infecţii virale ale căilor respiratorii superioare, 1.176 de pneumonii acute. Plecând de la acest „bilanţ” al îmbolnăvirilor din ultimele zile, ieri, DSP Prahova a retransmis către toate instituţiile de învăţământ din judeţ o serie de recomandări, respectiv: efectuarea, zilnică, la prima oră, a triajului epidemiologic al copiilor din unităţile şcolare de pe raza judeţului Prahova, cei depistaţi cu semne şi simptome specifice infecţiilor respiratorii – febră, tuse, strănut, rinoree- fiind îndrumaţi imediat către medicul de familie; efectuarea operaţiunilor zilnice de curăţenie şi dezinfecţie ale podelelor, ale mobilierului şi ale obiectelor din grupurile sanitare , folosind numai substanţe dezinfectante avizate de Ministerul Sănătăţii, înscrise în Registrul Naţional al Substanţelor Biocide, în concentraţiile prevăzute în instrucţiunile de utilizare; asigurarea cu materiale de curăţenie şi dezinfecţie astfel încât să nu existe perioade în care acestea să lipsească din dotarea şcolilor.
De adăugat şi faptul că, ieri, în contextul situației provocate de posibila apariție a unor cazuri de coronavirus COVID – 19, primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență. În cadrul întâlnirii, edilul a solicitat verificarea periodică a unităților de învățământ din Ploiești, în vederea confirmării că acestea sunt dotate cu produse pentru igienă. Totodată, s-a dispus ca la fiecare unitate de învățământ și instituție publică aflată în subordinea primăriei să fie montate dozatoare cu dezinfectant.