N. Dumitrescu

Reactivarea în Ploiești a unei mai vechi inițiative, de acum vreo patru-cinci ani, care viza reapariția voluntarilor care să-i ajute pe polițiștii locali nu prea a avut succesul scontat, începând cu stângul.
Cu toate că, toamna trecută, când a fost anunțată această inițiativă, se spera selectarea, pentru început, a 50 de persoane, într-un final pe listă nu s-au regăsit nici măcar jumătate din numărul scontat. Potrivit unui răspuns solicitat Poliției Locale Ploiești, la programul de voluntariat demarat la nivelul acestei instituții au solicitat înscrierea un număr de 15 persoane, în urma verificării cererilor și a documentelor depuse fiind acceptate 14 persoane. Înstruirea acestora se va realiza în perioada 3-14 februarie, fiecare persoană în parte urmând să fie inițiată în ”tainele poliției locale” de către conducerea instituției, activitatea propriu-zisă a celor 14 ploieșteni urmând să înceapă numai după ce se va încheia și un contract de voluntariat.
Inițiativă a Poliției Locale Ploiești, “Programul de voluntariat” s-a adresat ploieștenilor cu spirit civic care vor să se alăture reprezentanților acestei instituții în activitățile pe care aceștia le derulează în vederea menținerii și respectării normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Așa cum s-a precizat la momentul în care a fost anunțată inițierea acestei campanii – octombrie 2019 – după încheierea contractelor și emiterea legitimațiilor, voluntarii vor acționa în zona lor de domiciliu, prin sesizarea și transmiterea faptelor de natură contravențională din domeniile de activitate ale Poliției Locale Ploiești, prin Dispeceratul instituției, la numărul de telefon 0244/954, precum și prin intermediul altor dispozitive de comunicare puse la dispoziția lor în acest sens. De asemenea, voluntarii vor aduce la cunoștința polițiștilor locali faptele surprinse, dar îi vor însoți pe aceștia şi la fața locului, putând avea și calitatea de martori, cu menţiunea că voluntarii vor avea obligația să păstreze atât confidențialitatea datelor, cât și de a transmite informații clare și precise, cu respectarea ariei de competență a Poliției Locale. Programul de voluntariat este o activitate ce se desfășoară conform prevederilor Legii nr.78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România, la nivelul Ploieștiului, autorităţile dorindu-şi ca, printr-o astfel de colaborare, să se creeze un climat de siguranță și încredere în rândul cetățenilor în ceea ce privește respectarea normelor de conviețuire socială.
Numai că, după cum s-a văzut, puțini ploieșteni au dorit ca, în timpul lor liber, să le sară în ajutor polițiștilor locali. Să fie de vină faptul că nu puțini dintre locuitorii orașului sunt nemulțumiți de faptul că rezultatele activității polițiștilor locali în teren nu prea se văd, deși salariile lor sunt mai mult decât generoase? E posibil, ploieștenii așteptând ca să-i vadă pe polițiștii locali nu doar mergând la pas, cu agenda sub braț, ci și sancționându-i, zilnic, nu din când în când, atât pe cei care aruncă gunoaie ori coji de semințe pe oriunde apucă, cât și pe șoferii care opresc și staționează mașinile neregulamentar, iar lista normelor de conviețuire socială care sunt încălcate poate continua.