N. D.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat care era, la data de 25 februarie, situaţia actualizată în ceea ce priveşte evoluţia pestei porcine la nivel naţional. Astfel, la data menţionată, pesta porcină africană (PPA) evolua în 241 de localităţi din 25 de judeţe, fiind înregistrate un număr de 532 de focare (dintre care patru focare în exploataţii comerciale), în zece judeţe fiind diagnosticate doar cazuri la mistreţi. Potrivit ANSVSA, de la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost eliminaţi peste 570.000 de porci afectaţi de boală. Totodată, până în urmă cu două zile, la nivel naţional au fost stinse aproape 2.500 de focare, dintre care 43 au fost din Prahova, cu precizarea că în judeţ mai sunt încă active 10 focare în gospodării. La nivel naţional, până la data de 25 februarie fuseseră despăgubiţi peste 14.000 de proprietari de porci, valoarea totală a plăţilor fiind de 403.647.050 de lei. În judeţul Prahova, ANSVSA a precizat că au fost plătite despăgubiri pentru 102 dintre cele 109 de exploataţii afectate, cuantumul fiind în valoare de 466.960 de lei. Reprezentanţii acestei instituţii au ţinut să menţioneze faptul că pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate. Nu în ultimul rând, reprezentanţii ANSVSA au detaliat şi o serie de măsuri de care ar trebui să ţină cont cetăţenii care cresc în gospodării şi porci: „Nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole învecinate cu mediul silvatic. Este recomandat ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar. Creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploataţii, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici. Nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie. Dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne. Nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit. Vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator. Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social”.
De adăugat că, de la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România au fost diagnosticate focare de PPA în: Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia şi Ucraina. În data de 5 februarie, boala a fost diagnosticată şi în Grecia, într-o gospodărie din localitatea Nikokleia, regiunea Macedoniei Centrale.