Fiscul va pune poprire în limita sumelor înscrise în actele de executare silită, iar procedura va fi mai rapidă, conform unei Ordonanțe de modificare a Codului de procedură fiscală publicată în Monitorul oficial. Aceasta va intra în vigoare în 3 zile, potrivit unor informaţii publicate de Hotnews.
Chiar într-o postare pe rețelele de socializare, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a reamintit de acest act normativ prin care:• Se dă posibilitatea înființării și ridicarii popririlor bancare de către organele fiscale, în limita sumelor înscrise în actele de executare silită; • Ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire bancară se va realiza cu operativitate în timp real; • Disponibilitățile bănești existente în conturile contribuabililor nu vor fi afectate peste limita sumelor înscrise în adresa de înființare a popririi bancare, fără a mai fi necesară întreprinderea și a altor demersuri din partea contribuabililor.
Ministrul Finanțelor publice a anunțat de marți, după adoptarea proiectului de către Guvern: „S-a făcut reglementarea instituirii şi ridicării popririi în mod electronic, astfel încât poprirea să fie ridicată la îndestularea sumei poprite, iar debitorului să îi fie eliberate conturile cât mai repede. Este o măsură pe care am anunţat-o, de care toată lumea în România avea nevoie. Ştiţi foarte bine până acum cât de complicat era. De fiecare când se întâmpla acest lucru, cineva avea o problemă, erau conturile poprite şi apoi trebuia să mergi la fiecare bancă cu dovada că ai făcut plata către ANAF. Acesta este un prim pas cu o soluţie dezvoltată intern la Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF, urmează o updatare a acestei soluţii în perioada următoare cu sistemul bancar ca să fie cât mai prietenoasă cu utilizatorii”.