Ieri, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat că nerespectarea măsurilor privind carantina de către românii care revin în ţară din zonele afectate de coronavirus va fi sancţionată penal.
Ministrul a invocat articolul 352 din codul penal care prevede inclusiv pedeapsa cu închisoarea pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”, potrivit Hotnews.
Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.
Măsurile instituite de autorităţi pentru românii care vin din zonele afectate de coronavirus: la sosirea pe teritoriul României, toţi călătorii asimptomatici din zonele afectate, respectiv Hubei (China), cele 11 localităţi din Italia, dar și persoanele care încă se mai află pe nava de croazieră Diamond Princess vor intra direct în carantină, pentru o perioadă de 14 zile; celelalte persoane care vin din regiunile Lombardia și Veneto vor intra în izolare voluntară la domiciliu timp de 14 zile, la sosirea în România.
“Toate persoanele din carantină vor primi materiale informative cu un set de reguli pe care trebuie să îl urmeze, la fel și cele care vor fi izolate la domiciliu care vor primi un alt set de reguli. Aceste materiale vor fi elaborate de către reprezentanţii Institutului de Sănătate Publică și transmise în timp util. Tot la institut va funcţiona un telverde care va putea fi apelat de către cei interesaţi să obţină măsuri suplimentare despre noul tip de infecţie cu coronavirus” a mai spus Costache, în videoconferinţa de urgenţă cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică din teritoriu și municipiul București cu privire la gestionarea modului de prevenire a infecţiei COVID-19.
Și Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, luni seară, că se va introduce în chestionarul primit de pasagerii ce vin din Italia și articolul din Codul Penal, pentru cei care fac declaraţii false.
„Vom introduce și rubrica cu Codul penal, pentru cei care fac declaraţii false. Recunosc că nu am introdus în formular o clauză în care să prezentăm măsurile coercitive, crezând că fiecare cetăţean e responsabil. Dar după cazul de la Sadova și de mâine (marţi – n.r.) vom face acest lucru. Vor suporta rigorile legii”, a spus ministrul de Interne.
Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă au elaborat un ghid de informare a populaţiei
Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență au elaborat cu ghid cu 12 întrebări și răspunsuri despre coronavirus.
1. Ce este coronavirusul? Coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasă de viruşi, găsiţi atât la animale cât şi la oameni. Acest virus infectează omul, cauzând diverse boli, de la răceală comună la boli respiratorii severe, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi Sindromul Respirator Acut Sever (SARS)
Descriere coronavirus:„Noul” coronavirus (CoV) este o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost identificată anterior la om. Acest nou tip de coronavirus, numit 2019-nCoV, nu a fost detectat anterior, înainte ca focarul să fie raportat în Wuhan, China, în decembrie 2019.
2. Este noul tip de virus identic cu Sindromul Respirator Acut Sever?Nu. 2019-nCoV provine din aceeaşi familie de viruşi ca SARS (Sindromul Respirator Acut Sever), dar nu este acelaşi virus.
3. Cât de periculos este? Ca şi în cazul altor boli respiratorii, infecţia cu 2019-nCoV poate provoca simptome uşoare, înclusiv scurgeri nazale, dureri în gât, tuse şi febră. Se poate manifesta mai sever în cazul unor persoane şi poate duce la pneumonie sau dificultăţi de respiraţie. Persoanele în vârstă, cei cu afecţiuni medicale (diabet, inimă) sunt mai vulnerabile.
4. Care este diferenţa dintre boala cauzată de 2019-nCoV si o răceală/gripă?Persoanele infectate cu 2019-nCoV sau persoanele răcite sau gripate dezvoltă de obicei simptome respiratorii precum tusea, febra, secreţii nazale. Chiar dacă multe dintre simptome sunt asemănătoare, acestea sunt cauzate de viruşi diferiţi. Este dificil să se identifice boala doar pe baza simptomelor. De aceea testele de laborator sunt necesare pentru a confirma dacă cineva este infectat cu acest nou tip de virus.
5. Cât este perioada de incubaţie a virusului? Perioada de incubaţie este perioada dintre momentul infectării şi debutul simptomelor clinice ale bolii. Estimările curente ale perioadei de incubaţie variază între 1-12,5 zile, cu estimări mediane de 5-6 zile. Aceste estimări vor fi perfecţionate pe măsură ce vor fi disponibile mai multe date.
6. Se poate ca 2019-nCoV să fie contractat de la o persoană infectată, dar care nu prezintă simptome? Conform rapoartelor recente este posibil ca persoanele infectate să fie infecţioase înainte de a prezenta simptome semnificative. Pe baza datelor disponibile în prezent, persoanele care prezintă simptome cauzează răspândirea nCoV.
7. Cine este predispus la complicații severe ale bolii? Deşi trebuie investigat mai amănunţit modul în care 2019-nCoV afectează oamenii, până acum persoanele vârstnice şi cele care prezintă afecţiuni medicale preexistente (diabet, boli de inimă) par să fie mai expuse riscului de a dezvolta boli severe
8. Cum se răspândește virusul? Noul Coronavirus este un virus respirator care se răspândeşte în primul rând prin contactul cu o persoană infectată prin inhalarea unor particule provenite din tuse, strănut, picături de salivă, secreţii nazale. Este importantă exersarea unei igiene respiratorii bune. De exemplu, când strănutaţi sau tuşiţi, apropiaţi gura de partea inferioară a cotului sau folosiţi şerveţele pe care le aruncaţi imediat la coşul de gunoi. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini şi folosiţi geluri antibacteriene pe bază de alcool.
9. Cât rezistă virusul pe suprafețe exterioare? Nu se ştie exact cât poate rezista virusul pe suprafeţele exterioare, deşi informaţiile preliminare sugerează cu 2019-nCoV poate supravieţui câteva ore sau chiar mai mult. Dezinfectanţii pe bază de clor, alcool pot ucide virusul.
10. Pot lua virusul de la animalul meu de companie? Nu. În prezent nu există dovezi care să confirme faptul că animalele de companie, cum ar fi pisicile, câinii, pot transmite acest virus oamenilor.
11. Se poate transmite de la om la om? Da. 2019-nCov provoacă boli respiratorii şi poate fi transmis de la o persoană la alta, de obicei după un contact strâns cu o persoană infectată.
12. Cine poate contracta acest tip de virus? Persoanele care traiesc sau călătoresc într-o zonă în care circulă virusul 2019-nCoV pot prezenta risc de infecţie. Asistenţii medicali care îngrijesc persoanele bolnave prezintă un risc mai mare şi trebuie să se protejeze apelând la proceduri adecvate de prevenire şi control al infecțiilor.
Ministerul Educaţiei cere limitarea şi chiar anularea activităţilor organizate în afara şcolilor, inclusiv a deplasărilor în străinătate
Având în vedere evoluția situației epidemiologice determinate de creșterea numărului cazurilor de îmbolnăvire prin infecții respiratorii acute și gripă în unitățile de învățământ, precum și atenționările Ministerului Sănătății și ale Ministerului Afacerilor Externe referitoare la riscul infectării cu diverse virusuri, Ministerul Educației și Cercetării a trimis o adresă către Inspectoratele Școlare Județene/ Inspectoratul Școlar al Municipiului București prin care a solicitat să se transmită unităților de învățământ următoarele măsuri: Limitarea/suspendarea/anularea tuturor activităților care implică deplasări în străinătate. În condițiile unor eventuale aprobări emise pentru deplasări în străinătate, inspectoratul școlar are obligația de a informa Direcția județeană de sănătate publică, anterior revenirii în țară, cu privire la destinație, durata deplasării și numele persoanei/persoanelor. Persoanele care au efectuat deplasări în străinătate vor prezenta, la revenirea în unitățile de învățământ, certificat medical/adeverință medicală care să ateste că sunt clinic sănătoase; Limitarea la maximum/suspendarea organizării oricăror manifestări colective școlare sau extrașcolare (simpozioane, conferințe, excursii, vizite de studiu la nivel local sau național). Ministerul Educației și Cercetării recomandă ca activitățile planificate în cadrul Săptămânii „Școala altfel” să se desfășoare în sediul/incinta unităților de învățământ, evitând în acest mod riscul apariției unor cazuri de îmbolnăviri.
Dr.Adrian Streinu-Cercel: Copiii sunt mai puţin expuşi la coronavirus; atacă în special persoanele în vârstă
Managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat, luni seară, că persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile la infectarea cu coronavirus, în timp ce copiii sunt mai puţin expuşi la acesta, potrivit Agerpres. El a mai spus că achiziţia termoscanerelor va fi realizată în cel mai scurt timp, procedură ce este derulată prin Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate, din subordinea Ministerului Finanţelor. Streinu-Cercel a făcut apel la calm şi a arătat că gripa sezonieră afectează foarte mulţi români şi totuşi nu se vorbeşte atât de mult de ea.