O verificare mai aprofundată a Bruxelles-ului arată că Bulgaria a înregistrat progrese semnificative în gestionarea companiilor de stat și în supravegherea bancară, anunță Kapital, citat de Rador, potrivit Hotnews.
Bulgaria părăsește grupul țărilor cu dezechilibre macroeconomice în Uniunea Europeană. Acest lucru reiese din cel mai recent raport al Comisiei Europene privind Bulgaria, care este elaborat anual în cadrul Semestrului european și conține linii directoare specifice privind politica economică a fiecărui stat membru în următoarele 12 luni.
Evaluarea îmbunătățită este o veste bună pentru ambițiile Bulgariei de a adera la ERM II, deoarece o țară cu dezechilibre nu poate aplica pentru zona euro, întrucât existența acestora înseamnă că nu îndeplinește cerințele de durabilitate.
Bruxelles-ul explică schimbarea prin performanțele economice bune ale țării, precum și unele progrese în implementarea recomandărilor specifice ale Comisiei Europene din 2019. Acestea includ îmbunătățirea administraţiei companiilor de stat, consolidarea controalelor bancare, stimularea investițiilor în cercetare și activități de dezvoltare.
Bulgaria a fost printre țările cu dezechilibre macroeconomice excesive de câțiva ani și a căzut în această listă după falimentul Băncii Comerciale Corporative. În 2018, Bruxelles a clasat Bulgaria ca țară cu dezechilibre macroeconomice.
În actualul raport, Bulgaria este menţionată drept singurul stat membru al UE care a înregistrat îmbunătățiri suficiente pentru a obține o notă mai bună.
Grecia, Italia și Cipru rămân în grupul țărilor cu dezechilibre excesive, în timp ce Germania, Irlanda, Spania, Olanda, Franța, Croația, Portugalia, România și Suedia rămân în grupul cu dezechilibre.