N.D.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii au anunțat că programul de susținere a tomatelor în spații protejate – prin intermediul cărora legumicultorii considerați eligibili vor putea primi fonduri pentru a avea producție de roșii și în perioada de extrasezon – va continua și anul acesta. Mai mult decât atât, se vor pune în aplicare și o serie de condiții astfel încât să existe certitudinea că roșiile care vor fi vândute la piață sunt…”curate”, respectiv că nu au fost ajutate să crească și să fie frumoase cu ajutorul pesticidelor. ”În anul 2020, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va continua programul de susținere a tomatelor în spații protejate și, pentru a crește și mai mult încrederea consumatorului în produsele provenite de la producătorii autohtoni, a fost introdusă obligativitatea depunerii de către beneficiari la direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București, și a copiei Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, completat la zi și verificat de Oficiul Fitosanitar Județean din cadrul Autorității Naționale Fitosanitare. Autoritatea Națională Fitosanitară se va implica prin acțiuni de instruire cu privire la respectarea modului de utilizare a produselor de protecție a plantelor în tratamentele fitosanitare, va verifica registrele de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor și va monitoriza în continuare reziduurile de pesticide din legume, fructe și cereale”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii. Anunțul a fost făcut în contextul în care reprezentanții de la București au făcut precizarea că ”Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Laboratoarele pentru controlul reziduurilor de pesticide în plante și produse vegetale ale Autorității Naționale Fitosanitare, monitorizează anual reziduurile de pesticide din fructe, legume și cereale provenite din producția internă”. Astfel, conform ultimului raport privind planul național de monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructe, legume și cereale, în anul 2019, la Laboratorul pentru controlul reziduurilor de pesticide în plante și produse vegetale din București s-au analizat 419 probe de tomate, din care 412 au fost probe de tomate din cadrul Programului guvernamental de sprijin pentru tomate în spații protejate. În 227 (54%) dintre probe, potrivit Ministerului Agriculturii, nu au fost găsite reziduuri de pesticide, în 192 de probe (46%) valorile reziduurilor au fost mai mici decât limitele maxime admise stabilite prin regulamentele europene și nu au prezentat niciun risc pentru sănătatea consumatorilor, iar într-o singură probă de tomate s-au identificat reziduuri cu valori mai mari decât limitele maxime admise, toată cantitatea din care proveneau probele fiind retrasă de la comercializare.
Reamintim faptul că, potrivit unei situaţii centralizate la nivelul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Prahova, anul trecut, 903 producători de legume s-au regăsit pe lista acelora care au aplicat la „Programul de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate” și au primit sprijin financiar. Cei care au reuşit să ducă la piaţă roşii crescute în solar în perioada de extrasezon, respectiv în lunile mai – iunie şi noiembrie – decembrie, au primit, fiecare în parte, anul trecut, câte 3000 de euro.
2019 fiind al treilea an consecutiv de când se derulează acest program, care a devenit de interes pentru tot mai mulți legumicultori prahoveni, cel mai mare avantaj, atât pentru cumpărători, cât şi pentru producători, fiindcă a vizat perioada de extrasezon. Cei mai mulți cultivatori de tomate au fost din Balta Doamnei, pe listă mai figurând şi cei din Olari, Râfov, Gherghița, Puchenii Mari, Tomșani, Filipeștii de Târg, Valea Călugărească, Bărcănești etc.