Blocul Național Sindical (BNS) nu este de acord cu intenția anunțată de ministrul Finanțelor Florin Cîțu de creștere a contribuțiilor la Pilonul II de pensii la 6% în 2021, potrivit Hotnews.
„Țările ce au renunțat la obligativitatea participării în pilonul 2 de pensii au luat această decizie tocmai datorită deficitului sistemului public de pensii! În 2020 bugetul de stat urmează să aloce subvenții de aprox 1% din PIB pentru a acoperi deficitul sistemului public de pensii. În 2021 subvenția suportată de bugetul de stat pentru a acoperi deficitul bugetului de pensii va creste la 1,8% din PIB (pentru a acoperi creșterea anunțată a punctului de pensie de la 01.09.2020)”, spune BNS, într-un comunicat de presă.
Potrivit sindicatelor, creșterea cotei de contribuție transferată în pilonul 2 la 6%, așa cum a declarat zilele acestea ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, ar crește deficitul sistemului public de pensii la 2,3% din PIB.
BNS mai spune că angajamentele excesive asumate pe termen lung, dublate de instabilitatea mecanismului de finanțare, fragilizează în mod periculos stabilitatea sistemului public de pensii.
„În aceste condiții, ne îngrijorează ușurința cu care Ministrul Finanțelor, dnul Vasile Florin Câțu, tratează situația sistemului public de pensii, anunțând dublarea cotei de contribuții transferată către pilonul 2”, mai susţin reprezentanţii sindicatelor.