Nicoleta Dumitrescu
Cu ochii pe calendar, politicienii au început 2020 cu mare avânt. Sunt puşi pe fapte mari şi proiecte de acelaşi calibru, iar cei mai hotărâţi se dovedesc a fi chiar cei care sunt acum la guvernare. Având în vedere că este an electoral, liberalii aduc în atenţie, uşor-uşor, o idee încolţită acum câteva luni, în perioada campaniei pentru alegerile prezidenţiale, aceea de alegeri anticipate parlamentare. Aşa că, având acum în mână guvernarea, premierul Ludovic Orban vrea ca inclusiv în Parlament partidul său să aibă majoritate, drept pentru care a şi demarat strategia considerată viabilă astfel încât şi această dorinţă să prindă viaţă.
Primii paşi s-au şi făcut, Orban anunţând că-şi doreşte un pact între partidele politice pentru declanşarea alegerilor anticipate, care să abă loc odată cu alegerile locale, în luna iunie a acestui an, iar încet-încet acestuia i se alătură şi noi aliaţi, care nu sunt neapărat dintre cei consideraţi “surpriză”.
Astfel, foşti parteneri de echipă ai lui Victor Ponta – Sorin Cîmpeanu şi Daniel Constantin – sunt acum liberali, înscrierea lor fiind posibilă prin intermediul unui “protocol de înglobare”, respectiv de integrare în PNL a tuturor acelora care au fost alături de Ludovic Orban atât la învestirea Guvernului său, cât şi la moţiunea de cenzură pentru dărâmarea celor de la PSD. Ocolind eticheta de “traseist politic”, care adesea este pusă acelora care sar dintr-un partid în altul, liderul PNL a justificat voalat primirea celor doi noi membri, care vor primi şi funcţii de conducere în partidul în care s-au înscris acum, prin aceea că respectivii s-ar fi făcut liberali pentru că “au refuzat să rămână rătăciţi pe la uşile PSD”.
Cu siguranţă, cei nominalizaţi nu vor fi singurii care se vor face anul acesta liberali şi care vor fi instalaţi în capul mesei, adică la masa de la care se vor lua, firesc, cele mai bune decizii. De altfel, nu mai este deloc o noutate faptul că, pentru binele ţării şi al românilor, politicienii se sacrifică, de bună-voie, pe diverse altare, inclusiv pe acela al protocoalelor de înglobare în alte partide pe care, cu alte ocazii, le denigrau!
De fapt, traseismul politic este o modă în anii electorali, la care se aliniază până şi cei mai conservatori politicieni. Evident, înscrierea într-un alt partid nu se face din cauza fostei doctrine în care nu s-au mai regăsit ori a oamenilor din partid al căror “caracter” i-a dezamăgit, ci pentru propriile avantaje şi funcţii la care ţintesc. Deocamdată, parlamentarii pot să sară lejer dintr-o barcă politică în alta, fără să-şi piardă locul pe care îl au acum, dar, cu siguranţă, vor mai fi destui cei care vor face tumba pe scena politică din România, pe motiv că în fostele partide nu se mai regăseau.
În aşteptare, mirosind cam ce partide vor avea succes anul acesta la alegerile locale, ţintind la un nou mandat, şi actualii primari se vor reorienta din punct de vedere politic, iar cei mai mulţi, cu siguranţă, vor accepta să fie incluşi şi ei în “protocolul de înglobare” fluturat acum de PNL tuturor partidelor prietene.
În aceste condiţii, este cert că în perioada următoare vor fi tot soiul de transformări, că vor apărea formaţiuni politice noi, că partidele vechi vor face fie alianţe fie protocoale peste protocoale, mişcări, chipurile, de dragul electoratului aşteptat la… urne!