Lipsa precipitațiilor din ultimele luni a dus la instalarea secetei pedologice severe în multe zone din țară, o parte din culturile de toamnă fiind compromise, dar și culturile de primăvară există riscul să fie afectate. „În aceste condiții, se impune începerea imediată a lucrărilor de primăvară, altfel suprafețe însemnate de culturi de primăvară vor fi afectate, scrie fermierinromania.ro, citată de Hotnews. Fermierii trebuie să știe acest lucru. Precipitațiile care cad în perioada 1 octombrie-1 aprilie sunt determinante și pentru culturile de primăvară, nu doar pentru cele de toamnă, or din octombrie până acum precipitațiile au fost în cantități extrem de mici. Nu este apă în sol nici dacă sapi la o adâncime de 6 metri. Pentru a ajunge la un nivel optim de apă în sol ar trebui să plouă continuu timp de o lună, mocănește, nu ploi torențiale. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, suntem într-o zonă de risc major cu producțiile agricole din acest an”, a declarat, pentru Fermier în România, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu – Șișeșți” (ASAS) și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. Tabără a subliniat că este imperios necesar ca ghidurile de bune practici de la nivelul UE privind tehnologiile agricole să fie modificate întrucât nu mai corespund situației actuale, în condițiile schimbărilor climatice din ultimii ani. În plus, acestea trebuie adaptate specificului fiecărei țări. „Campania agricolă de primăvară ar trebui să înceapă în lunile februarie-martie, nu în aprilie așa cum se întâmpla cu niște ani în urmă, pentru că s-au schimbat condițiile climatice. O altă măsură care ar trebui luată este aducerea în cultură a plantelor cu un consum redus de apă și să se recurgă la tehnică agricolă pentru menținerea apei în sol”, declară Valeriu Tabără.
Printre cele mai afectate culturi de toamnă se numără grâul și rapița, iar în primăvară cultura cartofului, grâul de primăvară, orzul, plantele furajere. „Trebuie să înceapă acum lucrările pentru primăvară, iar din 15 februarie, dacă vremea se menține la fel, se poate intra la semănat”, susține președintele ASAS.
Pentru săptămânile următoare, ANM prognozează precipitații slabe cantitativ, temperaturi mai mari față de normal și menținerea deficitului de apă din sol.
Până la finalul acestei săptămâni, ANM anunță valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) ale conținutului de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, local în nord-vestul, centrul și sudul Transilvaniei, nordul, nord-vestul și vestul Banatului, nordul, estul, izolat sudul și sud-estul Moldovei, sudul Olteniei și al Crișanei. Rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Oltenia și Crișana, local în nordul, nord-estul, estul și centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, centrul, estul și sudul Moldovei, nordul, nord-vestul și vestul Munteniei.