România respectă toate condiţiile pentru aderarea la Schengen, a declarat, ieri, premierul Ludovic Orban într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Reprezentanţei Permanente a României la UE, potrivit Agerpres. El s-a întâlnit, anterior, cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Am abordat problema Schengen. Cum am şi declarat, reiterăm că, din punctul nostru de vedere, România respectă toate condiţiile pentru aderarea la Schengen”, a spus şeful Executivului de la Bucureşti. Totodată, Orban a afirmat că „şi la nivelul Comisiei Europene, şi la nivelul Parlamentului European există o susţinere pentru România, pentru aderarea României la Spaţiul Schengen”. Premierul a vorbit în acest context şi de „atitudini de nesusţinere” a României spre acest obiectiv şi de faptul că vor fi făcuţi „paşi hotărâţi” pentru a convinge statele care nu sunt alături de ţara noastră. „Mai trebuie să mai întreprindem demersuri, până la urmă, pentru a obţine un consens la nivelul Consiliului European. Sunt încă nu opoziţii făţişe, dar încă atitudini de nesusţinere totală a acestui obiectiv, care sunt convins că ele se vor modifica în favoarea României într-un orizont de timp rezonabil”, a punctat premierul român.
Prim-ministrul Ludovic Orban a efectuat o vizită de trei zile la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu mai mulţi lideri europeni.

„Angajamentul la succesul NATO este solid”

Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic este fundamentală pentru România, iar angajamentul ţării noastre la succesul Alianţei este solid, a declarat ieri premierul Ludovic Orban, la sediul NATO, potrivit Agerpres. „NATO este fundamentală pentru România, iar angajamentul nostru la succesul său este solid”, a afirmat şeful Executivului de la Bucureşti.
Totodată, el a vorbit despre bugetul pentru Apărare alocat de ţara noastră. „Vom continua să alocăm 2% din PIB pentru Apărare, în concordanţă cu obiectivele Alianţei”, a spus Orban.
Acesta a făcut referire la misiunile militarilor români în Afganistan, Kosovo, Irak şi a vorbit despre securitatea din regiunea Mării Negre, care „continuă să se deterioreze”.
Orban a spus, în intervenţia sa, că România susţine „consolidarea dimensiunii politice a NATO” şi cooperarea între Alianţă şi Uniunea Europeană, într-un spirit al complementarităţii.