F. T.

În perioada 18 noiembrie 2019 – 6 ianuarie 2020, şi în Prahova s-a derulat acţiunea „Foc de artificii”, având drept scop sancţionarea acelora care nu respectă normele legale cu privire la operațiunile cu articole pirotehnice. Totodată, echipaje din cadrul poliţiei prahovene au acționat în zona marilor complexe comerciale, a piețelor și a târgurilor, pentru identificarea persoanelor care încalcă prevederile legale în acest domeniu și luarea măsurilor ce se impun.
Potrivit unui comunicat de presă al IPJ Prahova, în județ, polițiștii au efectuat 25 de acțiuni, context în care au fost constatate 24 de infracțiuni pentru care au fost deschise dosare penale și au fost aplicate 27 de amenzi în valoare de 80.000 de lei. De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării 1205 Kg materiale pirotehnice, în valoare de 18.400 de lei !
Cu titlu exemplificativ, reprezentanţii poliţiei prahovene amintesc că, în data de 30 decembrie 2019, oamenii legii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară emise de Judecătoria Ploieşti. La una dintre locațiile vizate, au fost găsite şi ridicate baterii/articole pirotehnice din categoriile F2, F3 şi F4 (aprox. 950 kg) deţinute şi depozitate fără respectarea condiţiilor legale și destinate comercializării. Totodată, a fost ridicată şi o autoutilitară folosită la transportul articolelor pirotehnice. În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă calificată şi orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”. De asemenea, în noaptea de 30 spre 31 decembrie anul trecut, potrivit aceleiaşi surse, “polițiști din cadrul Secției nr. 1 Ploiești, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe Centura de Est, au oprit pentru control un autoturism care tracta o remorcă. Şoferul – un bărbat de 27 de ani din orașul Băicoi – avea în remorcă multe cutii conținând amestec pirotehnic, toate din clasa F2. Fiind întrebat de provenienţa articolelor pirotehnice, acesta a declarat că efectuează transport colete în regim particular pe ruta România-Germania și retur, iar acestea proveneau din Germania. În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, articolele pirotehnice în valoare de aproximativ 9.000 de lei fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor.
Şi la Câmpina, poliţiştii din oraş au prins o femeie – angajată la o societate comercială autorizată să comercializeze articole pirotehnice – în timp ce vindea unui minor două articole pirotehnice categoria P1. Tot cu această ocazie, a fost depistat și un bărbat, administrator al unui agent economic, având la vânzare articole pirotehnice din categoria F1, fără a avea inscripționate instrucțiunile de folosire în limba română. Pe numele femeii a fost întocmit un dosar penal, iar bărbatul a fost amendat.
Poliţiştii din Vălenii de Munte au efectuat un control la o întreprindere individuală din comuna Bălțești, ocazie cu care, în spațiul de depozitare al unui aparat de cafea, au fost găsite 188 articole pirotehnice din categoriile P1, F2 și F3. Fiind întrebat despre proveniența acestora, administratorul a declarat că a achiziționat articolele pirotehnice cu o zi înainte și că intenționa să le utilizeze în noaptea de Revelion. S-a ales cu dosar penal.
În ultima zi a anului trecut, polițiștii din Mizil au acționat în zona centrală a orașului, ocazie cu care au depistat în flagrant trei bărbați care ofereau spre vânzare trecătorilor articole pirotehnice din categoria celor supuse autorizării.Aceștia au declarat că le-au cumpărat din București și că nu dețin autorizație în vederea folosirii și comercializării lor. Asupra celor trei au fost găsite 180 cutii cu minipocnitori clasa 1 și baterii artificii clasele F1și F3. În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.