Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar cere Guvernului Orban să nu blocheze dublarea alocațiilor pentru copii.
„Suntem conștienți că bugetul nu reprezintă un sac fără fund, numai că, în ultimii 30 de ani, de câte ori este vorba de bugetul Ministerului Educaţiei, de investiţii bugetare reale în educatie sau de alocațiile copiilor, nu se găsesc resurse financiare”, spun părinții într-un comunicat de presă, potrivit Hotnews.
Ei argumentează că dublarea alocațiilor pentru copii se va reflecta în timp în scăderea migrării către ţările dezvoltate. „Consecinţele nemajorării se văd de pe acum, demografic și economic, iar în următorii ani se vor aprofunda: scăderea populaţie active în muncă şi scăderea contribuţiilor financiare în susţinerea facilităţilor sociale; calitatea forţei de muncă rămasă în ţară în raport cu cea care a ales să emigreze; importul forţei de muncă în detrimentul celei naţionale”, argumentează părinții.
Părinții spun că este inacceptabil ca statul să găsească resurse pentru banii pentru pensii speciale, pentru mărirea salariilor parlamentarilor, dar să nu găsească bani pentru copii.
„Apelul nu are caracter politic, nu subscriem la jocurile de culise ale clasei politice, numai că dublarea are un fundament cu, cel puțin, caracter social. Aflăm din rapoarte oficiale faptul că peste o treime dintre copiii din România trăiesc sub pragul sărăciei și 150.000 adorm flămânzi. Potrivit acelorași date, România are cea mai mare rată a sărăciei relative persistente din Uniunea Europeană. Aproximativ 21,5% dintre copiii români trăiesc în condiții materiale extrem de precare, acest procent reprezentând cea mai ridicată rată din UE, unde media este de 5,9%. De asemenea, peste 32% trăiesc sub pragul de sărăcie”, se mai precizează în comunicatul amintit.