Nicoleta Dumitrescu
Dacă această iarnă nu ar fi fost una atipică, primăvăratică, fără fic de zăpadă în marile oraşe, implicit în Bucureşti, ci una ca acum câţiva ani, serioasă, poate că politicienilor nu le-ar mai fi fost mintea, în momentul de faţă, doar la modificări peste modificări. Dacă nămeţii ar mai fost cât casa, troienele ar fi blocat drumurile şi s-ar fi închis şcolile, cum s-a întâmplat de altfel în anii trecuţi, liderii partidelor nu s-ar mai fi gândit acum cum să facă şi cum să dreagă ca să-i înlăture pe alţii de pe scaune şi să vină ai lor, că-s mai buni!
Însă, cum nici vremea de afară nu mai este cum a fost odată, anotimpurile fiind un amalgam, fără niciun fel de graniţă între ele, atunci şi cei care consideră că pot potrivi mersul ţării după ceasul lor de la mână au, pare-se, timp destul să pună pe tapet propriile priorităţi. Şi, din păcate, analizând ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în România, prima constatare este aceea că, deşi multe greşeli au fost consemnate , nu există nici cel mai mic semn că vreo persoană ar fi dorit să înveţe măcar dintr-un eşec, aşa că se repetă ori se fac altele noi!
Iar cea mai bună dovadă este aceea că, în continuare, acoperiţi cu lozinci gen ”facem asta că este pentru şi spre binele românilor” , unii dintre cei care se consideră incluşi în categoria acelora care pot lua orice decizii nu se gândesc decât la ce funcţii ar avea ei dreptul să obţină. Dovadă stă noua sesiune parlamentară, care va debuta la începutul lunii februarie şi care apare la orizont, pentru unii dintre aleşii neamului, ca o nouă posibilitate de câştig. Astfel, în agitaţia liberalilor de a strânge cât mai mulţi adepţi care să fie de acord cu toate planurile lor, şi senatorii PMP au început să vină cu pretenţii. Astfel, senatorii partidului înfiinţat de actualul europarlamentar Traian Băsescu ar semna un protocol pentru a se afilia la grupul liberalilor, condiţia fiind însă dobândirea şi a unor funcţii la nivelul Biroului Permanent al Senatului, adică o preşedinţie de comisie, un vicelider al grupului etc!
Ce mai, oportunism până la capăt! Şi se pare că oportunismul se plimbă nestingherit, ca un soi aparte de virus, şi de la stânga la dreapta scenei politice, dar şi invers, deşi fiecare ştie că există şi antidot! Însă, cine să fie interesat să fie linişte, să fie lucrurile aşezate, aşa cum ar şi trebui să fie? Însă, nici nu ar avea cum să fie altfel, atât timp, aşa cum s-a întâmplat şi se întâmplă ori de câte ori are loc vreo schimbare în sfera puterii, primele decizii sunt cele care vizează modificarea şi schimbarea a ceea ce au preluat, uitându-se miezul esenţei.
Aşa se face că, din nou, deşi problemele sunt vechi şi au mai fost fluturate şi cu ani în urmă pe steagurile pe care erau consemnate priorităţile, acum unii politicieni anunţă că îi susţin pe alţii pentru ca vaccinarea să fie gratuită ori că au descoperit o nouă variantă de descongestionare a drumului naţional care duce către Valea Prahovei. Iar aceste idei sunt repuse pe tapet când cei aşezaţi acum la masa puterii repetă obsesiv anunţul că, deja, calendarul alegerilor parlamentare anticipate a fost declanşat! Iar acest lucru se întâmplă când totul este privit politic, iar traseismul a încurajat şi mai mult oportunismul. Mai trist este că nici nu se doreşte ca lucrurile să se schimbe, în condiţiile în care, în alte state, decidenţii chiar fac dovada faptului că se poate atunci când există consens pentru problemele cu adevărat importante, de interes general. Iar un exemplu este China unde, din cauza virusului ucigaş, s-a luat decizia construirii unui nou spital în numai câteva zile! Oare câte zile le-ar lua politicienilor cărora acum le stă gândul doar la funcţii să se pună de acord pentru vreo decizie care vizează o soluţie ultra urgentă?!