Mii de consumatori – rămaşi fără electricitate

F.T.

Ziua de 22 ianuarie şi noaptea spre 23 ianuarie a.c. au fost, probabil, unele dintre cele mai solicitante de la începutul acestui an pentru angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Şerban Cantacuzino” Prahova. “Nebunia” a început în seara zilei de miercuri, când în jurul orei 18, salvatorii au început intervenţiile pentru stingerea unui incendiu izbucnit la liziera unei păduri situate între cartierul Ghioșești și satul Talea. “La sosirea pompierilor la locul intervenției, incendiul se manifesta violent pe o suprafață de aproximativ 3 ha la jnepenișul, vegetația uscată și buturugile din apropierea unei păduri de pin, cu pericol de propagare la aceasta din urmă. 30 de pompieri s-au deplasat pe jos, pe o distanță de aproximativ 2 kilometri, până la locul intervenției. În sprijinul acestora au acționat și 15 cetățeni, pentru a opri vâlvătaia. Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza folosirii intenționate a focului”, se menţionează într-un comunicat de presă al reprezentanţilor ISU Prahova.
Tot în seara zilei de miercuri, două echipaje de stingere au fost alertate că la o anexă gospodărească din Lapoș a izbucnit un incendiu. Când au ajuns pompierii, incendiul se manifesta la acoperișul anexei, pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătraţi. Flăcările au mistuit două tone de fân, 500 kilograme de lemn de foc , mobilier etc. De asemenea, pe parcursul nopții de miercuri spre joi, pe DJ 102I, între localitățile Câmpina și Valea Doftanei, un acoperiș de la o locuință părăsită a căzut pe partea carosabilă, traficul fiind blocat timp de 15 minute. Totodată, pompierii au acţionat şi pe pe DN1, în sensul Ploiești – Brașov, pe raza localității Nistorești și în zona Gării Comarnic, pentru a îndepărta două panouri publicitare căzute pe carosabil. Rafalele de vânt puternice au cauzat probleme și în comuna Bărcănești, pe DN1, unde un copac a căzut pe partea carosabilă în sensul de mers Ploiești – București, iar în comuna Drajna, un fir de joasă tensiune s-a rupt. Cu ajutorul drujbelor, pompierii militarii au îndepărtat copacul”.
Aceeaşi cauză – rafalele de vânt – au afectat, în noaptea amintită, 5422 de consumatori electrici din localitățile Câmpina, Lapoș, Sângeru, Salcia și Apostolache. Dar, conform aceluiaşi comunicat, tot pe parcursul nopții, 12 echipaje specializate au lucrat pentru remedierea defecțiunilor, ieri dimineaţă nemaiexistând consumatori afectaţi. În contextul în care vântul ar mai putea crea probleme în unele zone, pompierii prahoveni recomandă prahovenilor să se protejeze prin următoarele măsuri: adăpostirea în imobile sau spații închise, care le pot asigura protecția; dacă sunt surprinși în zone deschise, să se îndepărteze cât mai repede de zona în care se manifestă fenomenele și să găsească un spațiu care garantează protecția. De asemenea, trebuie să rămână în interiorul autovehiculului și să poarte centura de siguranță.