În ciuda celor aproape 200 de solicitări de intervenție prin relocare sau prin recoltare a exemplarelor de urs transmise din întreaga țară către Ministerul Mediului, în a doua jumătate a anului trecut, puține s-au și soldat cu rezolvarea problemelor generate de atacurile acestor carnivore mari în zonele locuite.
Și din județul Prahova au fost făcute nenumărate apeluri pentru extragerea urșilor agresivi de pe raza localităților. Conform unei situații publicate de către Ministerul Mediului, la nivel național, de la jumătatea anului trecut și până la 13 ianuarie se înregistraseră 189 de solicitări de recoltare
sau de relocare a exemplarelor care făceau prăpăd în zonele de deal sau de munte. Doar 78 de recoltări și 10 relocări au fost acordate de către reprezentanții Ministerului Mediului în întreaga țară, iar pentru județul Prahova – doar 11 recoltări, din care trei puse în aplicare.
Pe parcursul anului 2019, în zonele de deal și de munte ale Prahovei au fost înregistrate atacuri – unele dintre ele soldate și cu victime omenești – care au îngrozit comunități întregi. Dacă, altădată, urșii gunoieri erau o atracție pentru turiști, nu același lucru se poate spune despre groaza pe care au trăit-o locuitorii din zonele montane sau chiar turiștii care s-au trezit cu animalele sălbatice peste ei în cort, pe Valea Prahovei.
Sistemul Ro-Alert a intrat în funcțiune punctual, în 2019, pentru a anunța prezența urșilor în zonele în care aceștia își făceau apariția. Locuitorii au putut evita, astfel, întâlnirea directă cu carnivorele. Pe de altă parte, și jandarmii prahoveni au avut de-a face cu nenumărate intervenții pentru îndepărtarea urșilor din zonele locuite.
Azuga, Bușteni, Breaza, Cheia, Valea Doftanei, Șotrile, Comarnic sunt câteva dintre localitățile prahovene în care s-au înregistrat cele mai multe apariții și atacuri ale acestor carnivore mari, pe parcursul ultimilor ani.