Anul trecut, 34 de prahoveni au murit în urma contractării virusului gripal
Violeta Stoica
Prahova se înscrie în rândul județelor din România unde au început să fie semnalate primele cazuri de gripă din acest sezon 2019/2020. Informațiile au fost făcute publice de către Institutul Național de Sănătate Publică, până la data de 19 ianuarie fiind raportat din județul Prahova un singur caz de îmbolnăvire cu gripă A subtip H1. Potrivit prefectului de Prahova, Cristian Ionescu, numărul actual de cazuri de gripă din județ este mai mic, în comparație cu aceeași perioadă din anul trecut, nefiind deocamdată o situație care să pună probleme de sănătate publică. Până acum, nu a fost semnalat niciun caz de deces din cauza gripei pe raza județului Prahova.
La nivel național, numărul cazurilor de gripă a ajuns în acest sezon, până la data ultimei raportări, la 243 de persoane bolnave, înregistrându-se însă și trei decese, în județele Hunedoara, Dâmbovița și Argeș.
Anul trecut, tulpini diferite de virus gripal au făcut cele mai multe victime în județul Prahova, 34 de decese fiind cauzate de această afecțiune medicală.
Institutul Național de Sănătate Publică precizează că morbiditatea prin infecții respiratorii acute s-a încadrat în săptămâna de referință (13-19 ianuarie) în limite normale, însă activitatea gripală a evoluat cu intensitate scăzută, cu răspândire regională în județele Brașov, Cluj, Sibiu și Prahova.
Deși, în prezent, conform autorităților competente, virusul gripal se manifestă la un nivel mult mai scăzut comparativ cu anul trecut, trebuie menționat că, în sezonul 2018/2019, Prahova a fost pe primul loc la nivel național la numărul de decese cauzate de virusul gripal, diferite tulpini de gripă ucigând 34 de persoane din județ.
De altfel și numărul de îmbolnăviri a fost destul de ridicat în Prahova, 192 de persoane fiind confirmate cu virusul gripal (vezi harta), cele mai multe având de-a face cu gripa AH1 – 170 de cazuri, AH3 – 18 cazuri, două cazuri de gripă A nesubtipată, precum și două cazuri de coinfecție cu ambele subtipuri AH1 și AH3.
Măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii virusului
Ministerul Sănătății a anunțat ieri că s-a decis luarea de măsuri suplimentare pentru prevenirea, limitarea și tratarea îmbolnăvirilor prin gripă. Ministrul Sănătății, Victor Costache, a aprobat suplimentarea cu încă 35.000 a numărului de doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.
Până la data de 19 ianuarie 2020, la nivel național, 1.447.831 de persoane aflate la risc fuseseră imunizate, din cele 1.500.000 doze achiziționate de Ministerul Sănătății.
Pe de altă parte, potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, a fost organizată o colaborare interdisciplinară cu Institutele de Boli Cardiovasculare din București, Cluj Napoca, Tg. Mureș, Timișoara, dar și cu Spitalul Polisano din Sibiu, pentru asigurarea unei tehnici extracorporale de suport cardiac și respirator prelungit pentru persoanele cu insuficiență respiratorie severă – ECMO, aceasta fiind, conform sursei menționate, o tehnologie modernă folosită ca suport în astfel de situații.
Coronavirusul din China – boală respiratorie acută care se răspândeşte rapid
Institutul Național de Sănătate Publică a făcut o informare și referitor la pneumonia cu noul coronavirus, boala respiratorie acută care a fost depistată inițial în orașul chinez Wuhan, din Provincia Hubei, dar care s-a răspândit ulterior și în alte provincii din China, printre care Guangdong Sheng, Beijing Shi și Shanghai Shi. De altfel, au început să fie semnalate cazuri de infectare cu coronavirusul provenit din China inclusiv în Statele Unite și în Europa (în Marea Britanie și în Franța). Potrivit INSP, manifestările clinice ale bolii nu sunt pe deplin cunoscute, însă ceea ce se cunoaște până în prezent este faptul că pacienții au febră de minimum 38 grade Celsius, tuse, iar în cazurile mai severe, dificultate la respirație. Aceeași sursă precizează și că perioada de incubație – respectiv timpul de la momentul infectării și până la apariția primelor simptome și semne de boală – nu a depășit 14 zile.