Exporturile de produse agricole ale Olandei au crescut cu 4,6% în 2019, atingând un nou maxim istoric de 94,5 miliarde de euro, a anunţat ieri Institutul naţional de statistică, transmite AP, preluată de Agerpres. Cu toate acestea, aproximativ un sfert din cifra totală se datorează re-exportului de produse alimentare sau agricole cultivate sau produse în afara Olandei, precum boabe de cacao sau avocado. Creşterea preţurilor este responsabilă pentru două treimi din creşterea totală a valorii exporturilor. Într-o ţară renumită pentru câmpurile sale de lalele, produsele horticole precum flori proaspete, bulbi şi plante au reprezentat sectorul agricol cu cea mai ridicată valoare, aproximativ 9,5 miliarde euro.
Pe locul secund se situează produsele de carne, în valoare de 8,8 miliarde euro, graţie creşterii preţurilor la carnea de porc vândută în China după epidemia de pestă porcină africană care a devastat efectivele de porci din Asia. Vânzările de carne de porc în China au crescut de la 117 milioane euro în 2018 până la 377 milioane euro în 2019, susţine Institutul naţional de statistică şi Wageningen Economic Research. Urmează exporturile de produse lactate cu o valoare de 8,6 miliarde euro, legume, 7,3 miliarde euro, şi fructe, 6,2 miliarde euro.
În rândul partenerilor comerciali, ţara vecină, Germania, a rămas principala piaţă pentru exporturile olandeze de produse agricole, fiind responsabilă pentru 25% din vânzările totale, urmată de Franţa (11%) şi Marea Britanie (9%).Olanda este al doilea mare exportator mondial de produse agricole, după SUA.