V. Stoica

Pentru prevenirea apariției unor focare de gripă aviară la păsările domestice din gospodăriile populației, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova a transmis tuturor autorităților locale prahovene informări prin care se atrage atenția asupra măsurilor care trebuie luate de către locuitori.
Pentru că în România, în zona de nord a țării, a fost confirmată apariția gripei aviare la păsări domestice, directorul executiv al DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă, atenționează populația în legătură cu posibilitatea răspândirii bolii prin intermediul păsărilor sălbatice.
Menținerea păsărilor în gospodării, indiferent de specie, și restricționarea accesului rațelor și gâștelor la luciuri de apă este una dintre cele mai importante măsuri care pot fi luate de către prahovenii care cresc păsări, pentru a preveni contactul zburătoarelor domestice cu păsările sălbatice.
Este interzisă vânzarea sau cumpărarea de păsări domestice din alte localități sau din alte gospodării, iar apa și furajele din gospodărie destinate hrănirii păsărilor să nu fie accesibile păsărilor sălbatice.
Pe de altă parte, însă, în cazul în care sunt depistate păsări bolnave sau, mai rău, moarte, proprietarul este obligat să izoleze păsările bolnave și să păstreze cadavrele, carnea sau organele de la păsările tăiate, pentru că este interzisă înstrăinarea sau comercializarea produselor rezultate de la păsările cu suspiciune de gripă aviară.
De asemenea, orice modificare apărută în starea de sănătate a păsărilor va fi obligatoriu anunțată și urgent la primăria din localitate și la DSVSA Prahova, la numărul de telefon 0244/571751.
În Prahova, ultimele focare de gripă aviară au apărut în urmă cu trei ani, în luna ianuarie 2017, la Loloiasca (comuna Tomșani) și la Balta Doamnei, când s-au instituit măsuri speciale pentru limitarea răspândirii bolii.