Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, intenţionează să redirecţioneze alte 7,2 miliarde de dolari din bugetul Pentagonului pentru construcţia zidului de la frontiera cu Mexicul, a informat cotidianul The Washington Post, care a consultat documente interne privind aceste planuri, a transmis EFE, potrivit Agerpres.
Aceste noi fonduri vor permite executivului să construiască circa 1.400 de kilometri de zid la frontiera dintre Mexic şi Statele Unite, care măsoară aproximativ 3.170 km, a indicat publicaţia americană.
Trump a mai folosit şi în alte rânduri fonduri ale Pentagonului, destinate infrastructurii şi luptei antidrog, pentru a construi zidul, una din promisiunile de prim-plan cu care a ajuns la putere în 2016 şi pe care insistă şi pentru alegerile prezidenţiale din acest an.
În total, liderul de la Casa Albă a redirecţionat 18,4 miliarde de dolari pentru zidul de la graniţă.
În decembrie, Congresul SUA a aprobat un pachet bugetar de 1,4 trilioane de dolari, care includea o alocare de 1,375 miliarde pentru zid, aceeaşi cifră aprobată de Congres în 2018, sfidându-l pe Trump, ceea ce a dus la cea mai lungă închidere a administraţiei din istorie.
În final, după 35 zile de închidere, preşedintele a fost de acord cu redeschiderea administraţiei, dar a declarat o urgenţă naţională, prin care a realocat pentru zid circa 6,6 miliarde de dolari de la Pentagon şi Departamentul Trezoreriei, fapt ce a dat naştere la mai multe litigii.
La nivel juridic, procesele continuă şi, în urmă cu doar o lună, o instanţă din El Paso (Texas) a decis că a fost încălcată legea de către Casa Albă prin folosirea de fonduri ale Pentagonului pentru construcţia zidului.
Drept urmare, această instanţă a îngheţat 3,6 miliarde de dolari pe care executivul îi destinase zidului de la frontieră.
Trump s-a confruntat cu dificultăţi în finanţarea zidului deoarece, în SUA, Congresul este cel ce decide cu privire la buget şi, în prezent, acesta este divizat: republicanii domină Senatul, în timp ce opoziţia democrată are majoritatea în Camera Reprezentanţilor. Democraţii se opun zidului şi au pus multă presiune pe legislativ pentru ca Trump să nu-l poată construi.