Din trei în trei luni, de la Direcţia Economică pleacă în instanţă câte un dosar prin care se cere anularea a cel puţin 500 de diplome universitare false, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe pe tema luptei împotriva corupţiei şi a fraudei, reprezentantul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, comisar-şef Daniel Bratu.
„Avem un dosar din 2009, unde tot anulăm diplome false. În anul 2009 am desfăşurat o activitate de amploare, nişte percheziţii în Bucureşti, în sectorul 4, unde am identificat o fabrică de diplome de unde proveneau absolvenţi de la Universitatea ‘Europa Ecor’ din Alexandria, Teleorman. Capii reţelei au fost condamnaţi, îşi ispăşesc pedeapsa, dar ceilalţi care au beneficiat de diplome falsificate şi sunt mulţi, din păcate, la nivel naţional, nu putem să ţinem ritmul, să le anulăm pe toate. Dar vă pot confirma faptul că, din trei în trei luni, cel puţin de la Direcţia Economică pleacă în instanţă câte un dosar prin care anulăm cel puţin 500 de diplome”, a explicat Daniel Bratu.
El a precizat că, din păcate, Poliţia nu are capacitatea de a finaliza procedeul de anulare mergând până la excluderea din sistem, motivând că, la peste 2.000 de persoane, volumul de muncă necesar identificării locului unde au fost angajate persoanele cu diplome false sau dacă acestea sunt acum angajate pe baza acestei diplome ar sufoca toate resursele instituţiei.