Nicoleta Dumitrescu
Nu se ştie dacă pentru anumiţi liberali a fost cea mai mare dorinţă rostită în gând la finalului anului 2019, dar, la început de ianuarie 2020, posibilitatea declanşării alegerilor parlamentare anticipate a devenit certitudine. Ieri, premierul Ludovic Orban a anunţat că, după o întâlnire cu şeful statului, s-a ajuns la concluzia că ar fi cel mai bine pentru România să se organizeze alegeri anticipate, motivul invocat, potrivit acestuia, fiind acela că românii au arătat că nu îi mai vor pe cei de la PSD la putere, deoarece ar acţiona ca o frână în calea demersurilor preşedintelui statului şi a Guvernului, drept pentru care “e absolut necesar ca puterea să revină la popor, iar cetăţenii să-şi aleagă reprezentanţii noi”.
În condiţiile în care, încă din timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, actualul şef al statului îşi dorea mai mult decât “Guvernul meu”, iată că ideea alegerilor parlamentare anticipate – conturată imediat după ce a venit confirmarea câştigării şi celui de-al doilea mandat prezidenţial – este pusă în practică. Întrebat ce formulă a fost agreată în discuţia avută ieri la Cotroceni, pentru ca alegerile parlamentare să se desfăşoare mai devreme, în condiţiile în care, normal, acestea ar fi trebuit să aibă loc în noiembrie 2020, premierul a fost mai secretos, spunând că nu o să dezvăluie strategia pe care a gândit-o, dar, oricum, vor fi aplicate “cele mai bune soluţii pentru declanşarea acestor alegeri”, care s-ar dori să fie organizate odată cu alegerile locale, adică în luna iunie a acestui an.
De ce organizarea alegerilor parlamentare anticipate ar fi, citându-l pe premier, “cel mai bine pentru România!”, cu siguranţă s-au întrebat, ieri, destui români care, odată cu venirea liberalilor la guvernare, credeau că apele puterii se vor mai linişti. Se vede însă că n-a fost deloc aşa şi nici nu este, încă o dată realitatea demonstrând că, parafrazând titlul unei cunoscute melodii româneşti, “unde politică nu e, nimic nu e!”.
De fapt, prin anunţul de ieri, şi liberalii – ca de fapt toţi ceilalţi membri ai partidelor care s-au perindat la guvernare – demonstrează că odată prinsă puterea se doreşte ca totul să fie “al nostru”! Asta în ciuda faptului că se declară că acel “tot” este pentru binele României şi al populaţiei ei!
În susţinerea ideii de declanşare a alegerilor anticipate, prin care se doreşte ca în Parlament să existe “o oglindă fidelă ale opţiunilor actuale a cetăţenilor români” , s-a mai invocat faptul că “e absolut necesar ca puterea să revină la popor!”…
Ca de fiecare dată, însă, politicienii îmbracă haina demagogiei, prin discursuri şi declaraţii bombastice, încercând să ascundă propriile interese. Iar cea mai bună dovadă a venit acum două zile chiar de la unul dintre politicienii partidului care s-a aflat în ultimii trei ani la guvernare, consortul fostului ministru al Muncii, actualul europarlamentar Claudiu Manda, declarând că PSD n-ar mai trebui să susţină proşti în funcţii publice, pentru ca partidul să nu se mai facă de râs!
Cu menţiunea că remarca n-a mai fost întoarsă din condei, răstălmăcită ori ascunsă dincolo de uşile organizaţiilor social-democraţilor, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu ceva vreme, trebuie adăugat faptul că acest acest lucru a fost posibil, adică anumite persoane cu un anumit tip de inteligenţă au ocupat funcţii publice, tot datorită sau din cauza, depinde cum se priveşte, faptului că partidul a gândit că este… “cel mai bine pentru România!”.
În concluzie, începutul de an 2020 nu a făcut altceva decât ca anumitor politicieni – nu mai contează culoarea lor politică!- să li se ofere ocazia de a se privi în anumite oglizi, cele pe care sunt lipite şi bucăţele de hârtie cu citate motivaţionale gen: ”Eşti cel mai bun!”, “Eşti puternic!”, “Meriţi tot ce-i mai bun”!….