Violeta Stoica

Primăria Ploiești mizează în acest an pe un buget de 632,7 milioane de lei, din care aproape 200 de milioane de lei ar trebui să reprezinte fonduri provenite din proiecte cu finanțare europeană. Prin urmare, până la intrarea banilor europeni, Ploieștiul va avea la bază un buget de cheltuieli aproape similar celui de anul trecut, respectiv mai puțin de 100 de milioane de euro, adică 433 de milioane de lei.
Într-un draft al bugetului municipiului Ploiești, publicat pe site-ul autorității locale, se remarcă o creștere importantă pentru alocările destinate asistenței sociale, precum și menținerea unor valori mari la capitolele de cheltuieli pentru subvenționarea transportului public și energiei termice.
Ratele și dobânzile bancare rămân la un nivel foarte ridicat și în 2020, aproape 50 de milioane de lei fiind totalul sumelor care trebuie restituite în contul împrumuturilor contractate anii trecuți la instituțiile financiare.
În scădere, în varianta proiectului de buget, vor fi sumele alocate serviciilor de salubritate, dezinsecție, dezinfecție și deratizare, precum și cele destinate instituțiilor de cultură și celor două spitale aflate în administrarea municipalității – Spitalul de Pediatrie și Spitalul Municipal Ploiești.

ploiesti-3Ploieștiul, fără fondurile europene pe care mizează reprezentanții municipalității, va fi la fel de sărac și în anul 2020, potrivit proiectului de buget pe acest an. Cu sume foarte mari destinate cheltuielilor de personal pentru angajații primăriei și ai instituțiilor aflate în subordonare, ploieștenii nu se vor putea bucura de investiții din bugetul propriu al orașului.
Un exemplu elocvent este suma destinată reparațiilor curente de drumuri – doar două milioane de lei, ceea ce înseamnă că gropile și denivelările de pe străzile din Ploiești nu vor avea prea mari șanse să dispară complet în acest an.
Una dintre instituțiile subordonate aflate în vârful ierarhiei cheltuielilor cu salariile este Poliția Locală Ploiești. Din totalul fondurilor destinate acestei structuri, estimate la 19,5 milioane de lei, se propune ca 18,9 milioane de lei să meargă către cheltuielile de personal!
Conform proiectului, se vor menține subvențiile la energia termică și la transportul public, câte 30 de milioane de lei fiind prevăzuți în bugetul propus pentru anul 2020.
În schimb, rămân la un nivel foarte ridicat – aproape 50 de milioane de lei – rambursările de credite, reprezentând ratele și dobânzile bancare. Ratele cele mai mari vor fi pentru rambursarea creditului BRD – 14,2 milioane de lei, urmate de cele pentru rambursarea împrumutului contractat la BCR – 12,5 milioane de lei, urmate de cele la Exim Bank– 10,4 milioane de lei și la CEC – aproape cinci milioane de lei. Acestor sume li se vor adăuga dobânzi totale de circa șapte milioane de lei.