N.D.

Melomanii prahoveni vor avea ocazia ca, în concertul simfonic programat în această săptămână, să audă acordurile viorii care i-a aparţinut marelui compozitor român George Enescu. Concret, conducerea Filarmonicii “Paul Constantinescu” a anunţat că primul concert al lunii decembrie, programat pe data de 5 decembrie la ora 19.00, include un program considerat de excepţie, având în vedere piesele ce vor fi prezentate: Uvertura operei “Nunta lui Figaro”, de Wolfgang Amadeus Mozart, Concertul nr. 1 în sol minor, op. 26, pentru vioară și orchestră, de Max Bruch și Simfonia nr. 85, în Si bemol major, Hob. I:85, „Regina”, de Joseph Haydn. La pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice se va afla Radu Postăvaru, iar solist va fi Gabriel Croitoru, care va cânta pe faimoasa vioară Guarneri, instrument ce a aparţinut compozitorului George Enescu.
De precizat faptul că Gabriel Croitoru este considerat cel mai important violonist al generației sale și unul dintre cei mai mari muzicieni români contemporani. În prezent este solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, alături de care susţine numeroase concerte, atât în ţară, cât și în străinătate, în ultimul caz activitatea sa solistică însumând mai bine de 1.000 de concerte și recitaluri. Totodată, acesta este şi solist concertist al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești, dar și membru (vioara I) al Cvartetului de Stat Transilvan al Filarmonicii din Cluj-Napoca, în paralel desfăşurând și activitate didactică, fiind profesor la Universitatea de Muzică din București. Din anul 2008, Gabriel Croitoru a obținut dreptul de utilizare asupra singurei viori Guarneri del Gesu (1731) a Statului Român, vioară care i-a aparținut lui George Enescu, aflată în patrimoniul Muzeului Național George Enescu.
La concertul de joi de la filarmonica ploieşteană, biletele, în valoare de 25 de lei (întreg), 15 lei (pensionari) și 5 lei (elevi/studenți) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la standul special amenajat în hipermarketul Cora – AFI Ploiești și online, pe www.filarmonicaploiesti.ro.