Violeta Stoica
Este aberant, însă valoarea prognozată pentru expertizarea lucrărilor efectuate la noua stație de epurare a municipiului Ploiești a ajuns la aproape 200.000 de euro!
Primăria Ploiești a reluat, a “n”-a oară, procedura de achiziție a serviciilor de expertizare tehnică a lucrărilor proiectate, executate și rămase a fi realizate la proiectul de construire a stației de epurare a municipiului Ploiești, lucrare rămasă neterminată de mai bine de șase ani.
De această dată, municipalitatea a estimat că prestarea acestor servicii ar costa circa 925.000 de lei fără TVA, ceea ce înseamnă aproximativ 200.000 de euro! O valoare exorbitantă, pentru o expertiză tehnică a cărei valoare inițială plecase de la câteva zeci de mii de lei…
Sunt mai bine de șase ani de când stația de epurare zace nefinalizată în zona de est a municipiului Ploiești. Clădirea care ar fi trebuit să preia apele uzate din Ploiești încă din anul 2013 se află chiar în apropierea stației de epurare vechi, îmbătrânite, care nu mai face față cerințelor actuale de mediu, dar nici nu mai are capacitatea de a prelua apele reziduale provenite dintr-un oraș în care rețeaua de canalizare s-a extins sistematic de la mijlocul secolului trecut încoace.
În anul 2006, conducerea de atunci a Primăriei Ploieşti a considerat necesar să înceapă tratativele pentru construirea unei noi staţii de epurare. În anul 2008, s-a semnat un contract cu un consorţiu care a început construirea acestei staţii de epurare, contract parafat de municipalitatea ploieşteană şi de Ministerul Mediului, o mare parte din fonduri urmând a proveni de la acest minister. Însă banii care ar fi trebuit să vină de la Ministerul Mediului nu au mai venit, pentru că fondurile pentru obiectivul de la Ploiești ar fi trebuit să fie mutate către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, instituţie care a preluat toate aceste investiţii. Lucru care nu s-a mai întâmplat, ajungându-se la un proces care s-a finalizat în urmă cu ceva vreme.
De atunci, a început nebunia tentativelor de contractare a unor servicii de expertizare tehnică și financiară a clădirilor neterminate și a utilajelor existente acum pe șantierul abandonat în urmă cu mai bine de șase ani.
Până acum, tentativele nu au avut vreun efect direct în rezolvarea dilemelor legate de calitatea lucrărilor efectuate până la întreruperea lor, de ceea ce ar trebui făcut mai departe pentru finalizarea stației de epurare sau dacă tot ceea ce a fost făcut mai poate fi folosit, sau cât mai poate fi folosit, la o eventuală reluare a investiției, pe vechea structură.