F. T.
Descarcerarea, acordarea primului ajutor şi, implicit, salvarea de vieţi omeneşti, au fost, în luna noiembrie a anului curent, prioritatea echipajelor medicale de pe ambulanţele SMURD ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Şerban Canatacuzino” Prahova. Drept argument sunt datele furnizate de către sublocotenentul Raluca Vasiloae, purtător de cuvânt al instituţiei: solicitările în acest sens au fost cu peste 65 la sută mai multe comparativ cu aceeaşi lună a anului 2018 ! Totodată, ponderea cea mai mare a intervenţiilor a reprezentat-o acţiunile Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, care a intervenit în peste 900 de cazuri critice.
Pe durata acţiunilor, echipajele paramedicale au acordat primul ajutor medical de urgenţă unui număr de 800 persoane (731 adulţi şi 69 minori), dintre care 556 au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe Ploieşti, Centrele de Primiri Urgenţe Câmpina şi Sinaia şi alte unităţi medicale, 45 au fost predate la echipajele Serviciului de Ambulanţă Judeţean, iar 185 au rămas la locul intervenţiei.Din nefericire, în cazul a 12 persoane au fost constatate decesele.
De altfel, intervalul 1 – 30 noiembrie a fost unul “de foc” pentru pompierii prahoveni nu numai în ceea ce priveşte solicitările către echipajele SMURD, ci şi în ceea ce priveşte alte evenimente nedorite care au avut loc în judeţ. Însumate, intervenţiile salvatorilor în cursul lunii precedente au fost de 1143, ceea ce a reprezentat un trend crescător faţă de luna noiembrie a anului trecut cu peste 48 la sută !
La capitolul ”incendii” s-au înregistrat 43 de astfel de evenimente (18 în mediul urban şi 25 în cel rural), iar ca urmare a promptitudinii cu care pompierii au răspuns la solicitări –majoritatea dintre ele prin intermediul Numărului Unic 112 – au fost salvate bunuri materiale însumând aproape 4.000.000 de lei. Cum era de aşteptat, cele mai multe arderi s-au înregistrat la locuinţe, iar cauzele au rămas neschimbate de ani buni: neglijenţa în utilizarea surselor de încălzire.
Pe de altă parte, prompte au fost şi intervenţiile salvatorilor: timp mediu de răspuns la apel – 9, 41 de minute, iar durata medie a intervenţiilor propriu zise a fost de 71, 33 de minute.
Singura scădere a numărului evenimentelor nedorite s-a înregistrat la arderile necontrolate. Astfel, în perioada menţionată, la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale ale judeţului Prahova s-au înregistrat 18 arderi necontrolate (suprafaţa afectată fiind de aproximativ 55 de hectare de teren), în scădere cu peste 59 la sută comparativ cu luna noiembrie a anului trecut.