Eli Toma
În perioada 18-24 noiembrie 2019, o echipă formată din profesorii Ilona Rizea, Mihaela Moisescu, Mihaela Bucur, Marilena Colţ şi Vasile Moga a reprezentat Colegiul Naţional «Ion Luca Caragiale» din Ploieşti la prima ȋntâlnire din cadrul proiectului ERASMUS+ «À table citoyens! De la culture alimentaire européenne aux enjeux humanitaires», desfăşurată la Liceul Honoré Estienne d’Orves, Carquefou, Franţa.
Delegaţii venite din Lituania, Spania şi Republica Cehă au participat alături de Franţa şi de România la lansarea proiectului. Vineri, 22 noiembrie, ȋn amfiteatrul Liceului «Honoré Estienne d’Orves» a avut loc prezentarea proiectului ȋn prezenţa elevilor, a părinţilor şi a profesorilor din toate ţările participante.
Filmele de prezentare a celor patru ţări şi instituţii şcolare, realizate de elevi, au arătat, mai bine decât orice ghid turistic, regiuni, oraşe, tradiţii, mâncare.
Un proiect despre alimentaţie şi partajarea resurselor
Alimentaţia este o provocare din ce ȋn ce mai importantă ȋn dezvoltarea durabilă a Europei, iar reorientarea cantitativului spre calitativ este o necesitate pentru sănătatea tinerilor.
Proiectul, finanţat de Comisia Europeană și care se derulează până în 2021, ȋşi propune, ȋn primul an, să sensibilizeze participanţii prin prezentarea tematicii alimentaţiei ȋn literatură şi cinema de-a lungul anilor şi să abordeze teme cum ar fi tranziţia alimentară şi partajarea resurselor. Cel de-al doilea an va fi consacrat alimentaţiei din secolul XXI, sănătăţii tinerilor, consumului, solidarităţii şi a consecinţelor asupra biodiversităţii.
Proiectul se desfășoară în perioada 2019-2021 și are ca principale obiective: să-i transforme în „actori” pe participanții la acțiunile de solidaritate și consum responsabil;să sensibilizeze participanții în privința legăturii dintre biodiversitate și alimentație umană;să obțină o certificare în competențe numerice și lingvistice validată de diferite ministere.
Degustare, muzică tradițională, horă!
Într-o atmosferă festivă, delegaţiile ţărilor partenere au etalat mâncărurile tradiţionale şi au discutat cu publicul prezent la eveniment. Invitaţii au degustat preparate din toate ţările participante, pe ritmuri tradiţionale româneşti şi spaniole. Atmosfera relaxantă, entuziasmul debordant şi hora ȋn care toată lumea s-a prins arată că, indiferent de ţara căreia ȋi aparţin, oamenii sunt cetăţeni europeni.