Doctorii sunt de acord că somnul bun este crucial pentru sănătatea noastră. Nu doar că ne ajută să fim concentraţi şi activi pe parcursul zilei şi ajută corpul să se încarce şi să-şi revină dupa o zi plină, dar poate reduce riscurile apariţiei obezităţii, diabetului şi morţii premature.
“Oamenii care dorm mai mult de 10 ore pe zi au mai multe probleme de sănătate decât cei care dorm şapte, opt ore”, spune Susan Redline, doctor în medicină, masterand în Sănătate Publică, profesor în medicina somnului la Harvard şi medic principal în divizia de tulburări de somn la Brigham and Womens Hospital din Boston, potrivit AMPRESS, care preia informaţii prezentate de BzI.ro.
Aproape 30% dintre adulţii Statelor Unite sunt în categoria “somnoroşilor”.
Somnul în exces este la fel de dăunător precum numărul prea mic de ore dormite pe noapte. Iată câteva probleme cu care vă puteţi confrunta dacă dormiţi prea mult în mod frecvent.
1. Riscul de apariție a bolilor de inimă este mai mare.
2. Veţi avea probleme legate de greutatea corporală. “Cei care dorm prea mult au la dispoziţie mai puţin timp pentru a fi activi”, mai spune Redline. În acest fel, cu cât o persoană doarme mai mult, cu atât se mişcă mai puţin şi arde mai puţine calorii.
3. Ca urmare a inactivităţii fizice şi a creşterii în greutate, sunt şanse să apară diabetul.
4. Pot apărea probleme de concentrare. Somnul îndelungat poate afecta creierul şi îl poate îmbătrâni cu doi ani, iar sarcinile zilnice vor fi din ce în ce mai greu de efectuat, conform unei cercetări publicate în Journal of the American Geriatrics Society.
5. Se poate muri mai devreme. Studiile au confirmat acest lucru, dar nimeni nu ştie exact de ce. Dacă luăm însă în calcul ce am enumarat anterior – bolile de inimă, obezitatea şi diabetul – totul capătă sens.
6. Starea de spirit poate fi afectată. Depresia şi somnul pot merge mână-n mână, însă nu există o legatură clară dovedită momentan.