Nicoleta Dumitrescu

 

După băile de mulţime şi mulţumire savurate pe 1 Decembrie, şefii liberalilor şi şeful statului au început bine noua săptămână de lucru. S-au întâlnit, ieri, în BEX (Biroul Executiv) pentru a pune ţara la cale şi, după cum au „transpirat” unele surse politice, întâlnirea nu a fost una în care să se discute doar despre „concluziile după campania electorală şi alegerile prezidenţiale”, fiind excluse problemele legate de guvernare, aşa cum declarase preşedintele Klaus Iohannis înainte de a da ochii cu Ludovic Orban.

Ei bine, sursele politice au dat din casă, spunând că la această întrevedere s-ar fi discutat inclusiv despre…”Parlamentul meu”, având în vedere faptul că liberalilor li s-ar fi sugerat ca să înceapă să facă demersuri pentru a prelua inclusiv conducerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului. O sarcină nu prea uşoară, însă, cel puţin în cazul Camerei Deputaţilor, având în vedere faptul că regulamentul de funcţionare al acesteia nu prea ar permite, momentan, schimbarea lui Marcel Ciolacu.
Ceva şanse ar fi însă la Senat, unde şefă s-ar vrea să fie Alina Gorghiu – şi asta deoarece există o sesizare la CCR de pe vremea când Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat deranjat de înlocuirea sa din funcţie cu fostul său coleg de partid, Teodor Meleşcanu.
Prin urmare, politica se mişcă şi, odată cu ea, şi politicienii, mai ales când este vorba despre funcţii de conducere. Şi ce funcţii!
Pe de altă parte, având în vedere ceea ce s-a discutat ieri, BEX-ul liberalilor nu este precum CEX-ul social-democraţilor unde, aşa cum s-a văzut în ultima perioadă, s-a lăsat cu strigăte, jigniri şi plânsete. La BEX, preşedintele, făcând o pauză scurtă de la una dintre atribuţiile sale – de mediator între clinciurile taberelor politice – i-a mobilizat pe liberali, sugerându-le, pe de altă parte, ca să nu se culce pe o ureche după preluarea puterii și să subestimeze PSD. Nu de alta dar, acum, aşa cum era şi de aşteptat de altfel, social-democraţii vor pândi orice greşeală de-a liberalilor şi îi vor ataca.
Totodată, mobilizarea liberalilor venită dinspre şeful statului nu trebuie privită ca o noutate sau ca pe o surpriză a surprizelor, pentru că preluarea puterii de către liberali şi în Parlament a fost una dintre ideile lansate chiar după aflarea primelor rezultate în turul doi al alegerilor prezidenţiale, când continuarea mandatului lui Klaus Iohannis la Cotroceni era mai mult decât previzibilă.
Oricum, strategia gen „care pe care” sau „ să plece ei ca să vină ai noştri” nu s-a inventat ieri, în Bex-ul liberalilor. S-a clocit şi în Cex-ul social-democraţilor şi în mai toate structurile de conducere ale partidelor care au avut guvernarea în mâini.
Acum, rămâne de văzut cum şi în ce fel va negocia premierul Orban şi modificarea majorităţii în Parlament. Oricum, prea greu nu-i va fi, pentru că, având în vedere că este vorba despre negociere, orice este posibil, mai ales când totul se tranşează politic.