Oamenii de știință au analizat, printr-un nou studiu publicat în revista ”Trends în Immunology”, modul în care perioada zilei influențează severitatea afecțiunilor, fie că este vorba de o răceală, o alergie, sau un atac de cord, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLive.ro.
Cercetătorii din Elveția s-au axat pe mai multe studii, majoritatea făcute cu ajutorul șoarecilor, pentru a analiza legătura dintre ritmurile circadiene și răspunsurile imune. De exemplu, răspunsurile imune adaptive (în care celulele specializate, care luptă împotriva agentului patogen, se dezvoltă în mai multe săptămâni) se află sub controlul circadian. Christoph Scheiermann, imunolog la Universitatea Geneva, susține că această descoperire ar trebui să fie luată în considerare, indiferent că este vorba despre un vaccin sau despre un transplant.
Corpul nostru reacționează la mai mulți factori, cum ar fi lumina sau hormonii, pentru a anticipa ritmurile recurente ale somnului, metabolismului, sau ale altor procese fiziologice. Atât în cazul oamenilor, cât și al șoarecilor, numărul celulelor albe din sânge oscilează, de asemenea, în funcție de ritmul circadian.
Se poate îmbunătăți răspunsul imun prin conștientizarea și implicarea ritmului circadian? Pentru a găsi răspunsul la această întrebare, specialiștii au analizat studii separate, care comparau ritmurile circadiene ale celulelor imune în condiții normale sau în cazuri speciale, cum ar fi inflamații sau boli.
Astfel, au descoperit că:
*Atacurile de cord, la om, apar cel mai frecvent dimineața, moment în care tind să fie mai severe decât noaptea. La șoareci, numărul de monocite (un tip de celule albe din sânge, care luptă împotriva bacteriilor, virușilor și ciupercilor) din sânge este mai mare în timpul zilei. În timpul nopții, numărul de monocite este mai mic, rezultând o scădere a protecției cardiace în acel moment, comparativ cu dimineața.
* Capacitatea celulelor imune de a combate plăcile aterosclerotice poate depinde de CCR2 (o proteină care are legătură cu funcția imună și cu inflamația). CCR2 are un ritm zilnic în cazul șoarecilor, punctul culminant fiind dimineața. Ținând cont de influența pe care o are asupra celulelor imune, procesul poate fi urmărit pentru a înțelege mai bine comportamentul celulelor albe din sânge în cazul aterosclerozei.
* Infecțiile cu paraziți au legătură cu ritmul circadian. Șoarecii infectați cu parazitul gastrointestinal Trichuris muris au reușit să elimine viermii semnificativ mai repede dimineața, comparativ cu șoarecii infectați seara.
* O toxină bacteriană, asociată cu pneumonia, inițiază un răspuns inflamator în plămânii șoarecilor. Recrutarea celulelor imune în timpul inflamației pulmonare are, de asemenea, un model de oscilație circadiană.
* Mai multe monocite, care luptă cu bacteriile, pot fi recrutate în splină și în ficat după-amiaza, astfel că rezistențăabacteriilor este mai scăzută în acest interval.
* Simptomele alergice sunt dependente de timp, iar cele mai severe simptome apar între miezul nopții și prima oră a dimineții.