F. T.
Mai repede credem în Moş Crăciun decât în poveştile că se taie la greu pădurile din România. Şi tot mai degrabă credem în basmele lui Petre Ispirescu decât că Prahova ar fi primul judeţ din ţară în care au loc defrişări ilegale, după cum “plantează” unii impresii pe reţelele de socializare.
Pe ce ne bazăm ? Pe cifre, nu pe garnituri de tren fotografiate prin Rusia sau prin Bulgaria, dar aplicate, ca o ştampilă, României. Şi Prahovei.
Revenind la judeţul nostru: personalul Direcţiei Silvice Prahova a constatat, în primele nouă luni ale anului curent, 57 de infracţiuni, cu 20 mai puţine comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Aşadar, mai repede credem în poveşti nemuritoare decât că pădurea cade din picioare sub topoare şi motofierăstraie de-ale hoţilor.
Este drept, au fost prinşi destui în Prahova care taie ca-n codru, dar, sustrageri de material lemnos au fost, sunt şi vor mai fi. Implicit şi infracţiuni şi contravenţii. Iar când scriem că “au fost prinşi”, ce poate să însemne? Nimic altceva decât că personalul silvic şi-a făcut datoria.
Astfel, potrivit inginerului Bogdan Săvulescu, reprezentant al Direcţiei Silvice Prahova, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie a.c., în pădurile administrate de către instituţie au mai fost constatate, în afara sus-amintitelor infracţiuni, şi 219 contravenţii, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la peste 313.000 de lei.
Şi-asta încă nu-i totul. Echipaje mixte, alcătuite din reprezentanţi ai Direcţiei Silvice, împreună cu Poliţia şi Jandarmeria prahoveană, au efectuat, în primele nouă luni ale anului, aproape 5.000 de controale în ceea ce priveşte transportul ilegal de material lemnos, fiind confiscaţi 174 de metri cubi de lemn.
Şi încă ceva, care nu trebuie trecut cu vederea: volumul de masă lemnoasă nejustificată (tăieri ilegale, cu hoţi neprinşi şi pădurari care au plătit contravaloarea lemnului furat din buzunarul propriu) a scăzut în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Alt argument al faptului că nu dispar pădurile din România este un raport citat de către Hotnews, potrivit căruia: “Suprafața împădurită a României se afla, în 2018, în creștere față de anii ’80. (…) În anul pe 2017, fondul forestier al României era de 6.565 de mii de ha, mai mare cu 10 mii de ha față de 2015”.
De asemenea, dacă tot ţipă unii , ca din gură de şarpe, că lemnul românesc a luat drumul străinătăţii, conform datelor Eurostat – citate tot de către Hotnews, în perioada 2014-2016, ţara noastră a importat o cantitate mai mare de lemn rotund, față de cât a exportat”.
În rest, comentarii sunt destule. Mai mult sau mai puţin pertinente.