Violeta Stoica

Municipalitatea ploieșteană este pregătită să dea 50.000 de lei pentru întocmirea unui studiu de trafic pentru pasajul suprateran peste calea ferată București-Brașov, de lângă Gara de Vest din Ploiești.
Pasajul, dat în folosință spre mijlocul anului 2017, a fost un proiect gândit pentru a fi construit cu fonduri europene și cu 2% confinanțare locală, însă Primăria Ploiești a pierdut mare parte a banilor din Programul Operațional Regional 2007-2013 din cauza întârzierii cu care a fost finalizat podul peste calea ferată, spre Parcul Municipal Vest.
Acum, Primăria Ploiești are în vedere încheierea unui contract de prestări servicii pentru analiza fluxurilor de trafic, precum și a impactului pe care l-a avut construirea pasajului de la Vest pentru reducerea timpilor de deplasare, dar și pentru creșterea numărului persoanelor care folosesc bicicleta. Prestatorul acestor servicii ar trebui să și calculeze noxele – dioxid de carbon și oxizi de azot.
Potrivit caietului de sarcini al autorității contractante, contorizarea valorilor de trafic, a timpului de deplasare trebuie făcută în trei momente ale săptămânii, la început, la mijlocul și la final de săptămână, în ore de vârf, dar și când intensitatea traficului este minimă.
Potrivit obiectivelor din proiectul de construire a pasajului, se estima că timpul de călătorie va scădea de la 33,4 minute la 8,4 minute, iar numărul de persoane care folosesc bicicleta pentru a traversa zona respectivă va crește de la 24 de persoane zilnic la 103 persoane.
Studiul de trafic ar trebui să conțină analiza fluxurilor de trafic actuale și pentru anii următori, până în 2022 inclusiv, timpii de deplasare actuali comparativ cu cei prognozați în proiect, numărul bicicliștilor care folosesc pasajul în prezent, comparativ cu numărul estimat în proiect (103), calcularea noxelor pentru fiecare an, iar, la final, concluziile studiului de trafic.
Primăria Ploiești arată și ce ar trebui să rezulte în urma efectuării acestui studiu de trafic: reducerea timpilor de deplasare, creșterea numărului bicicliștilor, dar și reducerea poluării sonore și de mediu.