Violeta Stoica
În această perioadă, în cele șapte județe componente ale Regiunii Sud Muntenia au loc întâlniri locale destinate începerii pregătirilor pentru următoarea perioadă de programare pentru accesarea fondurilor europene.
Prima întrunire a Grupului de Parteneriat Local pentru elaborarea Planului de Dezvoltare Regională 2021-2027, organizată în județul Prahova de către reprezentanții ADR Sud Muntenia, a avut loc ieri, la Ploiești.
Gilda Niculescu, șeful Serviciului Dezvoltare din cadrul ADR Sud Muntenia, a prezentat reprezentanților autorităților publice locale din Prahova modificările noului cadru pentru politica de coeziune a Uniunii Europene: mai puține obiective de politică și, implicit, mai puține axe de finanțare pe domenii de acțiune. Conform informațiilor făcute publice ieri, obiectivele de politică vor scădea de la 11 la numai 5: OP 1 – O Europă mai inteligentă (care cuprinde domeniile * cercetare și inovare, * servicii publice digitale, * digitalizare și bandă mai largă și * întreprinderi mici și mijlocii), suma alocată României fiind de circa 6 miliarde de euro; OP 2 – O Europă mai ecologică, cu emisii scăzute de carbon (* energie, * schimbări climatice, * apă și ape uzate, * gestionarea deșeurilor, * biodiversitate și * mobilitate multimodală în mediul urban), suma alocată României fiind de circa 5,1 miliarde de euro; OP 3 – O Europă mai conectată (*transport și * digitalizare și bandă largă); OP 4 –
O Europă mai socială (* politicile pieței muncii, * educație, * incluziune, sărăcie și * sănătate), ultimele având o alocare financiară pentru România de circa 5 miliarde de euro; OP 5 – O Europă mai aproape de cetățeni (dezvoltarea teritorială/urbană), cu o valoare a alocării pentru România de circa un miliard de euro.
Una dintre noutățile importante din viitoarea perioadă de programare este posibilitatea ca fiecare regiune a țării, inclusiv Regiunea Sud Muntenia, din care face parte și județul Prahova, să propună propriile direcții generale pentru care să se solicite finanțare europeană. Astfel, până la finalul acestui an și la începutul anului viitor, vor avea loc întâlniri ale autorităților responsabile pentru stabilirea obiectivelor de investiții și de servicii destinate comunităților regionale și județene.
Pe de altă parte, se pare că vor apărea și mici probleme pentru solicitanții de finanțare – limitarea numărului cererilor de plată anuale la patru pe an, transmise de către statul membru către Comisia Europeană.
În luna decembrie, autoritățile din fiecare județ vor veni cu idei de proiecte pe care le doresc finanțate, astfel încât să fie realizată o listă generală pentru găsirea variantelor de obținere a fondurilor în cadrul perioadei de programare 2021-2027.