Candidatul PSD, Viorica Dăncilă, a ieşit victorioasă doar în câteva localităţi rurale
N. Dumitrescu
Potrivit rezultatelor oficiale anunţate, ieri, de către Biroul Electoral Judeţean Prahova, şi prahovenii au votat, duminică, într-un număr covârşitor – peste 64% – ca actualul preşedinte al statului să-şi continue mandatul la Cotroceni. Mai exact, candidatul susţinut de PNL, Klaus Iohannis, a obţinut 220.268 de voturi, în timp ce candidatul din partea PSD, Viorica Dăncilă, a obţinut 121.832 de voturi. În majoritatea dintre cele 623 de secţii de votare care au fost amenajate în judeţ, diferenţa de voturi dintre cei doi candidaţi a fost majoră, chiar şi de câte 200 de voturi, în favoarea lui Klaus Iohannis, existând însă şi două cazuri în care voturile au fost la egalitate, respectiv la o secţie din Aluniş şi la cea din satul Stoeneşti din comuna Ariceştii Rahtivani, unde ambii candidaţi au obţinut 375 de voturi, respectiv 353 de voturi. Trebuie menţionat însă faptul că, după ce au fost numărate voturile valabil exprimate, în câteva secţii din mediul rural preferinţele au fost pentru candidatul PSD, Viorica Dăncilă obţinând mai multe voturi decât Klaus Iohannis, cu menţiunea că la toate secţiile de votare din comuna Ciorani a fost favorit fostul premier al României.
În judeţ, numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, care a fost şi votul decisiv al acestui scrutin, a fost de peste 300.000 de persoane, destul de mulţi fiind şi votanţii care au fost trecuţi pe listele suplimentare, peste 37.000 de persoane exercitându-şi opţiunea în altă secţie de votare decât aceea în care au fost arondate conform domiciliului. În comparaţie cu scrutinul din 10 noiembrie, duminică s-au prezentat la urne mai mulţi prahoveni – peste 53%, la primul tur prezenţa fiind de peste 50%.
Potrivit procesului-verbal de constatare a rezultatelor alegerilor din turul doi al alegerilor prezidenţiale, făcut public ieri de către Biroul Electoral Judeţean Prahova, în judeţ, candidatul PNL, Klaus Iohannis, a obţinut 220.268 de voturi, iar candidatul PSD, Viorica Dăncilă – 121.832 de voturi. Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne a fost de 348.601, dintre care 308.992 au fost înscrişi pe listele permanente, 37.065 – pe liste suplimentare, 2.544 de persoane exercitându-şi votul prin intermediul urnei mobile. Numărul total al voturilor valabil exprimate în Prahova a fost de 342.100, dintre acestea 6.501 fiind voturi nule. Potrivit BEJ Prahova, dintre cele 719.900 buletine de vot care au fost tipărite pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale din Prahova, 371.299 de buletine au fost neîntrebuinţate şi anulate. Analizând rezultatele menţionate, şi în Prahova s-a menţinut opţiunea electorală de la nivel naţional, inclusiv din diaspora, ca actualul şef al statului, Klaus Iohannis, să-şi continue mandatul. Iar acest lucru s-a văzut prin numărul de voturi obţinut de către cei doi candidaţi, în cele mai multe cazuri diferenţa fiind majoră, în favoarea actualului şef al statului. La Ploieşti, de pildă, unde au fost amenajate cele mai multe secţii de vot din judeţ – 157 – doar într-una, respectiv Secţia de vot nr. 70, Viorica Dăncilă l-a bătut la voturi pe Klaus Iohannis (cu 246 la 217). Asta în condiţiile în care în municipiul reşedinţă al Prahovei au fost şi secţii în care s-au înregistrat rezultate de genul: Klaus Iohannis – 511 voturi, Viorica Dăncilă – 254 de voturi, cel mai echlibrat vot, dacă se poate numi aşa, fiind înregistrat în ultima secţie de vot din Ploieşti – cea cu numărul 157 – amenajată în Gara Triaj, unde Klaus Iohannis a onţinut 61 de voturi, iar Viorica Dăncilă 59 de voturi. De adăugat însă că, după centralizarea voturilor, în Ploieşti, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a reuşit să obţină 65,63% dintre voturile exprimate, în creştere faţă de alegerile din 2014, când procentul a fost de 57,75%.
Diferenţe mari linter opţiuni
Diferenţe mari în ceea ce priveşte numărul de voturi obţinute între cei doi candidaţi rămaşi în cursa prezidenţială la turul al doilea al alegerilor s-au înregistrat, de altfel, atât în mediul urban, cât şi în cel rural. Astfel, la una dintre secţiile de vot din Câmpina, Klaus Iohannis a obţinut 682 de voturi, iar Viorica Dăncilă 294 de voturi, iar la o secţie din Buşteni, Klaus Iohannis a obţinut 644 de voturi, iar Viorica Dăncilă 244 de voturi; la Urlaţi: Klaus Iohannis 240 de voturi, Viorica Dăncilă 91; la Bătrâni: Klaus Iohannis 272 de voturi, Viorica Dăncilă 97 de voturi; Blejoi- satul Ploieştiori: Klaus Iohannis 732 de voturi, Viorica Dăncilă 227 de voturi.; Stejnicu (comuna Târgşoru Vechi): Klaus Iohannis 700 de voturi, Viorica Dăncilă 233 de voturi.
În mediul rural s-a mers şi pe mâna candidatului social-democrat
Rezultatele obţinute de către cei doi candidaţi în toate cele 623 de secţii de votare care au fost amenajate duminică în Prahova evidenţiază că au fost şi excepţii, în sensul că Viorica Dăncilă a ieşit, într-un final, victorioasă la voturi, aşa cum s-a întâmplat şi într-una dintre secţiile de votare din Mizil, respectiv la Secţia nr. 239, unde Viorica Dăncilă a obţinut 180 de voturi, iar Klaus Iohannis 148 de voturi. Potrivit rezultatelor oficiale, s-a mers pe mâna candidatului social-democrat şi în câteva secţii de vot organizate în mediul rural, aşa cum s-a întâmplat în câteva sate din comunele Valea Călugărească şi Vărbilău, cu precizarea că singura comună care a votat majoritar+ cu candidatul PSD a fost Ciorani. Iată în ce localităţi rurale a fost Viorica Dăncilă preferata alegătorilor: secţia din satul Ceptura de Sus din comuna Ceptura: Klaus Iohannis 120 de voturi, Viorica Dăncilă 137, Mărginenii de Jos (comuna Filipeştii de Târg) : Klaus Iohannis 131 voturi, Viorica Dăncilă 198 de voturi; Fulga de Jos (comuna Fulga) : Klaus Iohannis 222 de voturi, Viorica Dăncilă 231 de voturi; Gherghiţa: Klaus Iohannis 225 de voturi, Viorica Dăncilă 389 de voturi, pe lista aşezărilor unde Viorica Dăncilă a fost preferată fiind şi secţiile unde au votat alegătorii din satele Malamuc (comuna Ghergiţa), Cuib, Nucet – din Gornet, Jugureni, Olarii Vechi, Fînari, Păcureţi, Zâmbroaia (Predeal-Sărari), Proviţa de Sus, Mălăieşti (Rîfov), Vistieru (Şotrile), Sângeru.