F.T.

În perioada 26 septembrie – 14 noiembrie a.c., Poliţia Română, prin Direcţiiile de Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene, a derulat acţiunea naţională „Import 2019 ”, aceasta vizând modul de respectare a prevederilor referitoare la operațiunile cu articole pirotehnice.
Potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei Române, “au fost efectuate 440 de controale efectuate la persoane fizice și juridice autorizate/neautorizate să desfăşoare operaţiuni de import/transfer/comercializare articole pirotehnice, precum şi la cele care efectuează jocuri de artificii, fiind de asemenea verificate 283 de spații de depozitare și depozite autorizate de articole pirotehnice. În urma acțiunilor, au fost constatate 35 de infracţiuni privind nerespectarea regimului articolelor pirotehnice şi al materiilor explozive, iar 39 de personae sunt cercetate penal. Totodată, pntru alte nereguli constatate, au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 41.000 de lei”.
În plus, în urma controalelor din perioada menţionată, au fost confiscate peste 5.700 de kilograme de articole pirotehnice de diferite clase şi categorii (toate provenind din săvârşirea de infracţiuni sau contravenții la regimul materiilor explozive).
Printre judeţele în care au fost constatate nereguli se numără şi Prahova.
În acest context, Poliţia Română precizează: “în ziua de 11 octombrie a.c., polițiștii prahoveni au prins în flagrant delict, pe raza judeţului, o persoană din București, în timp ce vindea, fără a deține autorizație, 24 de cutii a câte 15 petarde fiecare. Articolele pirotehnice au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor”.