Violeta Stoica
Criza de personal medical este evidentă, în majoritatea unităților sanitare de stat din județul Prahova fiind în continuare neocupate zeci de posturi, atât de medici, cât și de asistenți medicali. În ciuda salariilor care au crescut simțitor, în anumite specialități – cum sunt Terapia Intensivă și Urgențele – locurile rămân neocupate, din cauza volumului extraordinar de mare de muncă, determinat tot de lipsa de personal!
În această perioadă, Ambulanța Prahova, Spitalul Județean de Urgență Ploiești, Spitalul Municipal Câmpina, Spitalul Orășenesc Vălenii de Munte sunt în căutare de specialiști, însă în unele cazuri – cum este situația Serviciului Județean de Ambulanță Prahova – fie nu se prezintă nimeni la concursurile organizate, fie cei care vin la examene nu sunt într-atât de bine pregătiți și sunt trecuți pe listele respinșilor.
Deși starea spitalelor prahovene s-a îmbunătățit considerabil, fiind modernizate și dotate cu aparatură de ultimă generație, problema corpului medical rămâne în continuare, fiind una dintre principalele cauze ale reclamațiilor venite din partea pacienților, în special a celor care ajung la UPU de la Județean sau la compartimentele de Urgențe din spitalele orășenești din Prahova.
Cea mai problematică este, de departe, angajarea de medici și asistenți medicali în unitățile de urgență, cum ar fi la substațiile Serviciului de Ambulanță Județean Prahova. Aici, veșnica penurie de candidați a rămas valabilă, cu toate că și la Ambulanță au crescut destul de mult salariile atât cele ale personalului medical, cât și ale personalului auxiliar. De exemplu, un medic primar cu cea mai mare gradație ajunge la un salariu brut de aproximativ 16.000 de lei, la care se adaugă circa 9.000 de lei spor pentru condiții deosebite, vouchere de vacanță și indemnizația de hrană, de circa 4.000 de lei. Cu toate că acestea sunt printre cele mai mari venituri din sistemul Serviciului de Ambulanță Prahova, nici medicii specialiști nu au venituri de neglijat. Însă munca deosebit de solicitantă – atât fizic, cât și psihic – din sistemul de urgență lasă neocupate posturi, la fiecare concurs organizat. SAJ, de exemplu, a scos la concurs de mai multe ori posturi de medici de medicină generală sau de medicină de familie la substațiile de la Câmpina și de la Ploiești. Nimeni nu a fost interesat, însă, de a deveni medic pe ambulanță!
În prezent, pe de altă parte, la câteva dintre spitalele din județul Prahova, sunt în derulare etapele de organizare a concursurilor destinate ocupării unor posturi de medici sau de asistenți medicali. Cea mai mare ofertă vine de la Spitalul Municipal Câmpina, unde, în această lună, eventualii candidați sunt așteptați să se înscrie pentru ocuparea a nu mai puțin de 10 posturi de medic specialist sau primar: două de medic specialist Pediatrie, unul de medic primar Pediatrie, trei posturi de medic specialist Anestezie-Terapie Intensivă, un post de medic primar Anestezie-Terapie Intensivă, un post medic specialist Neonatologie și două posturi de medic specialist pentru Compartimentul de Primiri Urgențe.
La Spitalul Județean de Urgență Ploiești, în această perioadă sunt organizate concursuri pentru ocuparea de posturi de asistent medical, la fel și la Spitalul Orășenesc Vălenii de Munte.
Lipsa de personal în anumite specialități medicale, așa cum se întâmplă la Urgențe, în mai toate spitalele, are implicații atât asupra personalului medical existent, cât și asupra pacienților care vin fie cu ambulanțele, fie pe picioarele lor să ceară ajutor de la unitățile sau de la compartimentele de primiri urgențe. Medicii și asistenții medicali sunt presați de numărul mare de pacienți care se prezintă în Urgențe, munca acestora devenind infernală în zilele de vârf, și, pe de altă parte, pacienții și aparținătorii acestora care își pierd răbdarea așteptând – în cazul urgențelor minore – chiar și ore bune pentru ca bolnavii să fie investigați și diagnosticați și, ulterior, să fie sau nu internați pe secții.
Anestezia – Terapia Intensivă (ATI) este o altă specialitate dificilă, unde se găsesc foarte greu specialiști care să se prezinte la concursuri. Asemeni Urgențelor, ATI este zona unui spital în care se face diferența între viață și moarte, unde soarta pacientului este strâns legată de intervenția personalului medical.
Însă, din păcate, atât Urgențele, cât și ATI rămân două dintre specialitățile greu de acoperit, cel puțin în prezent, în majoritatea spitalelor din România. Iar Prahova nu face excepţie de la regulă.