Fl. Tănăsescu
Turistul român nu se simte bine dacă nu lasă o urmă pe unde trece. Astfel că, dacă nu scrijeleşte el pe un copac – preferabil de esenţă moale – un “I love you, Maricico”, parcă nu e el!
Tot aşa, dacă nu lasă niscaiva resturi menajere după ce face un grătar la iarbă verde, parcă nu-i cad bine micii la stomac. Şi, Doamne Fereşte!, mai face şi indigestie!
Astfel de lucruri se numesc lipsă de bun-simţ turistic, în condiţiile în care acelaşi scrijelitor cu briceagul ori acelaşi amator de grătare face pe moralistul şi clamează că… vrem o ţară ca afară.
Cam acelaşi lucru s-a întâmplat, până duminică, 20 octombrie a.c., şi pe Platoul Bucegi. Deşi încă de la sfârşitul lunii august, adiminstraţia parcului a montat un panou pe care erau scrise negru pe alb că sunt interzise accesul în perimetrul Sfinxului şi escaladarea acestuia. A fost respectată această interdicţie ? Aş !
Aşa că, pentru a limita accesul acelora care vor să-şi facă un selfie cocoţaţi pe Sfinx, s-a mers mai departe cu Campania Civică “Bun-Simţ Turistic”. Cum ?
Potrivit unui comunicat de presă al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, “Sfinxul de pe Platoul Bucegi a fost împrejmuit, duminică, 20 octombrie 2019, cu un gard menit să delimiteze perimetrul de acces al turiștilor și să împiedice escaladarea acestui impresionant monument al naturii”.
În acelaşi document de presă, RNP – Romsilva mai precizează că demersurile pentru protejarea Sfinxului “s-au făcut în cadrul campaniei demarate de Cristiana Predoiu, care a lansat, în calitate de reprezentant al societății civile, un apel către turiștii care vizitează Platoul Bucegi pentru respectarea naturii si a valorilor naturale. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, prin Romsilva – Administrația Parcului Natural Bucegi, s-a alăturat acestei acţiuni, susţinută de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate din Prahova și Brașov, Serviciul Public Local Salvamont Bușteni și reprezentanți din mass-media locală și centrală”.
Pe cale de consecinţă, Sfinxul de pe Platoul Bucegi a fost împrejmuit cu un gard menit să oprească accesul turiștilor și să împiedice continuarea escaladării acestui monument al naturii.
Iar acţiunea de împrejmuire a avut loc nu doar datorită faptului că Sfinxul reprezintă un monument al naturii ce impresionează prin formă şi frumuseţe, ci şi “în semn de respect pentru acest simbol al României”.
La evenimentul de duminică au luat parte şi membrii trupei “Zdob şi Zdub”, care s-au alăturat campaniei civice Bun-Simţ Turistic.