Nicoleta Dumitrescu
Cum era de aşteptat, planurile premierului desemnat în a-şi vedea Guvernul său instalat, oficial, la Palatul Victoria are parte de destule piedici, cât să dea peste cap planurile gândite în tandem cu preşedintele-candidat la Cotroceni, Klaus Iohannis. Având în vedere că era greu de presupus să se împace şi capra şi varza în ceea ce priveşte pretenţiile celor cinci partide care au pus umărul la adoptarea moţiunii de cenzură pentru răsturnarea Cabinetului Dăncilă, nici social-democraţii n-au stat degeaba pe margine, doar jelindu-se că nu-şi duc până la capăt programul de guvernare.

Aşa că, de-o parte şi de alta, în jurul lui Ludovic Orban s-au ţesut de aşa manieră strategiile şi uneltirile încât, până la urmă, calendarul propus de liderul PNL pentru învestirea guvernului său a fost respins. Astfel, aşa cum s-a anunţat ieri, votul în plenul Parlamentului nu va mai fi în această săptămână, ci la începutul săptămânii viitoare, audierile miniştrilor propuşi în noul Executiv urmând să aibă loc în două zile şi nu pe repede înainte, aşa cum se credea iniţial. Ei, şi la această fază, a audierilor, social-democraţii, mai ales cei care au deţinut şi funcţii în Guvern, abia îi aşteaptă, la cotitură, pe noii miniştri. Şi cum deja au apărut acuze de copy-paste din programul PSD de guvernare, cu siguranţă artileria de întrebări este deja pregătită, existând şi muniţie de rezervă, cât să se ajungă astfel încât chestionarea celor din Cabinetul Orban să fie prelungită cât mai târziu, în noapte.
Pe de altă parte, dincolo de toată această agitaţie a instalării noului Guvern, există şi o serie de plusuri care au început să vină în cascadă, mai abitir ca promisiunile anunţate de către cei care vor să ajungă la Cotroceni.
Despre ce este vorba? Despre acţiunile, considerate cu modestie „civice”, în care ba primarii, ba viceprimarii, consilerii locali şi cei judeţeni, deputaţii şi senatorii, sunt văzuţi la munca de jos, adunând gunoaiele şi dând cu mătura, facebook-ul fiind plin, la propriu, cu fotografii ale respectivilor surprinşi în plină acţiune pentru a face dovada faptului că doar prin asemenea acţiuni, susţin ei, „oraşul şi ţara se pot schimba în bine” (!?!).
În aceste condiţii, observând excesul de zel al aleşilor care doar în anii electorali sunt văzuţi luând parte la astfel de activităţi, din partea românilor care au încărunţit, la propriu, aşteptând ca lucrurile în ţara lor să intre într-o normalitate firească, s-a venit cu următoarea propunere: campania electorală să fie prelungită cu încă vreo doi-trei ani! Poate, în acest fel, având în vedere avântul celor din administraţia locală şi nu numai, uşor-uşor, oraşele şi ţara asta se vor putea schimba, cu adevărat, în bine. Pentru că, după cum s-a văzut, doar în campania electorală se găsesc fonduri pentru demararea sau finalizarea unor proiecte considerate prioritare pentru comunitate, doar înainte de a fi chemat electoratul la urne sunt alocaţi bani pentru extinderea reţelelor de gaze, apă sau canalizare ori să se mai toarne un strat de asfalt sau să se mai găsească o roabă, două- trei, cu pietriş pentru acoperirea noroiului pe uliţele de la sat.
Iar dacă şi candidaţii la Cotroceni ar ţine cont de această provocare, servită ca un fel de minge la fileul sub formă de orgoliu, ar putea, foarte, bine, ca să includă în platforma lor electorală chiar şi un…referendum pentru prelungirea campaniei electorale. Cu câţi ani, evident, se va pronunţa poporul!