N.D.
Importanţa Muzeului Petrolului din Ploieşti, dar mai ales unicitatea acestuia – fiind singurul de acest gen din România – au fost făcute cunoscute, recent, şi peste hotare.
Concret, la invitaţia Muzeului Petrolului din Bobrka, Polonia, o delegaţie a muzeului din Ploieşti, formată din managerul general – prof.dr.Emilia Iancu, cercetător dr. Magdalena Banu, căreia i s-a alăturat şi prof. Gheorghe Calcan, de la Universitatea Petrol-Gaze Ploieşti, a participat, luna trecută, la o serie de manifestări organizate cu prilejul sărbătoririi a 165 de ani de industrie petrolieră în Polonia. De asemenea, cu ocazia deplasării în Polonia, reprezentanţii prahoveni au luat parte şi la întrunirea Reţelei Europene a Muzeelor de Petrol din Europa, din care Muzeul Petrolului din Ploieşti, aflat în administraţia Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova, face parte.
Cu această ocazie, în faţa specialiştilor muzeelor din Polonia, Germania, Suedia şi Scoţia, a fost prezentată o descriere, ilustrată cu imagini, a Muzeului Petrolului din România şi a activităţii acestuia. Potrivit reprezentanţilor muzeului prahovean, prezentarea singurei instituţii din România dedicată istoriei petrolului nu a rămas fără ecou. Concret, conducerea Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova a purtat discuţii cu directoarea muzeului polonez, cu preşedintele Fundaţiei Muzeului Bobrka şi cu coordonatorul Reţelei Europene a Muzeelor de Petrol din Europa, în vederea organizării de noi schimburi culturale şi a punerii în practică a unui proiect bilateral româno-polonez între muzeele de petrol din ambele ţări. Iar certitudinea că proiectul menţionat se va pune în aplicare este faptul că s-a stabilit ca până la finalul lunii în curs să se realizeze primul draft al documentelor.
Reamintim faptul că Muzeul Petrolului din Ploieşti a fost inaugurat în octombrie 1961 şi are un patrimoniu estimat la peste 8.000 de piese muzeale. Este singurul muzeu de acest gen din România, înfiinţarea sa în municipiul reşedinţă al judeţului Prahova fiind o recunoaştere a statutului oraşului în cadrul industriei petroliere din ţară noastră. Printre cele mai importante exponate se regăsesc: utilaje de foraj din lemn sau metalice din secolul al XIX-lea; panouri exemplificând sistemul de solventare selectivă cu dioxid de sulf, inventat de Lazăr Edeleanu; hărți geologice; mostre mineralogice; felinare cu petrol; macheta primei instalații de foraj mecanic folosită în România. De asemenea, în patrimoniul Muzeului Petrolului se află şi brevete de invenție, lucrări științifice ce descriu istoricul fabricării parafinei, uleiului, benzinelor; albume, scrisori și fotografii document ale lui Lazăr Edeleanu, considerat fondatorul petrochimiei românești și universale. Din anul 2017, Muzeul Petrolului a trecut sub administraţia Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova, fiind redeschis publicului larg, pentru vizitare, în primăvara anului 2018.