Deficitul de vitamina D de la naştere până în etapa copilăriei timpurii a fost asociat cu un risc crescut de tensiune arterială mare în copilărie şi în adolescenţă, în baza unei cercetări noi, publicate în revista ”American Heart Association Hypertension”, potrivit eurekalert.org, preluată de MedLive.ro.
Cercetătorii au monitorizat 775 de copii de la naştere până la vârsta de 18 ani, la Centrul Medical Boston. Majoritatea locuiau în mediul urban, cu venituri mici. Nivelul scăzut al vitaminei D a fost definit ca orice valoare sub 11 de ng/ml (nanograme pe milimetru) în sângele din cordonul ombilical la naştere şi orice valoare sub 25 de ng/ml în sângele copilului în timpul copilăriei precoce.
Comparativ cu cei care s-au născut cu niveluri normale de vitamina D, copiii născuţi cu un nivel scăzut de vitamina D au avut un risc de aproximativ 60% mai mare de tensiune arterială sistolică crescută între 6 şi 18 ani, iar copiii care au avut niveluri scăzute de vitamina D inclusiv în perioada copilăriei timpurii au avut un risc dublu de tensiune arterială sistolică crescută între 3 şi 18 ani.
Tensiunea arterială sistolică se referă la primul sau la cel mai mare număr din citirea tensiunii arteriale. Acesta evidenţiază cât de multă presiune exercită sângele asupra pereţilor arterelor atunci când inima bate. Tensiunea arterială sistolică ridicată creşte riscul bolilor cardiovasculare chiar şi când cea diastolică este la un nivel normal.
”În prezent, nu există recomandări din partea Academiei Americane de Pediatrie în privinţa examinarii femeilor însărcinate şi a copiilor mici pentru determinarea nivelurilor de vitamina D. Constatările noastre sugereaza că suplimentele de vitamina D în sarcină şi în copilarie ar putea fi o abordare
eficientă în reducerea tensiunii arteriale ridicate pe parcursul vieţii”, declară Guoying Wang, autorul studiului.
Vitamina D este necesară ca organismul să absoarba calciul, deci pentru întărirea oaselor. Ea este generată de corpul nostru când ne expunem la soare şi se găseşte în alimente precum ouăle, somonul şi produsele lactate fortifiate. Este, de asemenea, disponibilă sub formă de supliment.
Tensiunea arterială ridicată este principala cauză a bolilor cardiovasculare la nivel mondial. Pe măsură ce obezitatea este din ce în ce mai frecventă în rândul copiilor, şi hipertensiunea arterială afectează tot mai des copiii. Tensiunea arterială crescută în copilărie este un factor de risc pentru creşterea tensiunii arteriale şi dezvoltarea bolilor cardiovasculare la maturitate.