China, a doua economie mondială, a înregistrat în trimestrul trei din 2019 cel mai redus ritm de creştere din ultimele aproape trei decenii, pe fondul intensificării războiului comercial cu SUA, care a afectat şi cererea internă, arată datele oficiale publicate ieri, după cum au transmis CNN, Reuters şi BBC, potrivit Agerpres.În perioada iulie-septembrie 2019, PIB-ul Chinei a înregistrat un avans de 6%, cea mai scăzută creştere trimestrială începând din 1992, după o expansiune de 6,2% în trimestrul doi din 2019, în timp ce analiştii intervievaţi de Refinitiv se aşteptau la o creştere de 6,1%.
Încetinirea vine în pofida eforturilor autorităţilor de la Beijing privind sprijinirea economiei, prin reduceri de taxe şi subvenţii la diverse achiziţii, de la maşini la electrocasnice.
Obiectivul Guvernului chinez în acest an îl reprezintă o creştere a PIB-ului între 6% şi 6,5%.
Unii analişti sunt îngrijoraţi că încetinirea Chinei va afecta şi ritmul de creştere al economiei mondiale, care deja suferă de pe urma tensiunilor comerciale şi a incertitudinilor legate de Brexit.
Julian Evans-Pritchard, de la Capital Economics, susţine că presiunile asupra economiei chineze „se vor intensifica în următoarele luni” şi sunt posibile noi intervenţii ale autorităţilor pentru sprijinirea economiei.
Săptămâna aceasta, FMI a înrăutăţit prognoza de creştere a Chinei în 2019 la 6,1%, de la 6,2%, în urma intensificării războiului comercial şi încetinirii cererii pe plan intern. Ar fi cel mai redus ritm de creştere de la criza financiară din 2008-2009.
Economia Chinei a înregistrat o performanţă sub aşteptări în 2018, cu o creştere anuală de 6,6%, după un avans de 6,8% în 2017, arată datele publicate recent de Biroul Naţional de Statistică. Este cel mai lent ritm de creştere din 1990 şi vine pe fondul atenuării cererii pe plan intern şi al efectelor războiului comercial cu SUA.