V. Stoica
Este incredibil cum se pot supune riscului prin propria lor voință unii oameni care pleacă singuri în drumeție, pe teren necunoscut!
Salvamontiștii din Bușteni și jandarmii montani au avut din nou o noapte albă, joi spre vineri, intervenind pentru salvarea unui bărbat în vârstă de 65 de ani care rămăsese blocat într-o zonă stâncoasă din Valea Albă.
De fapt, acțiunea dificilă pe care au avut-o salvamontiștii a început în jurul orei 18.30, când un bărbat a apelat numărul unic de urgență 112 pentru a anunța că a plecat din zona pârtiei Kalinderu din Bușteni și s-a rătăcit pe munte. Se pare că persoana în cauză s-ar fi ghidat după aplicația google maps, de pe telefonul mobil, și nu a mai ajuns pe Platoul Bucegi, ci într-o altă zonă, unde s-a și blocat între stânci.
Intervenția salvamontiștilor a fost dificilă și din cauza faptului că bărbatul nu a putut spune clar unde se află, localizarea fiind deosebit de grea.
După mai multe ore de căutări, salvamontiștii și jandarmii montani l-au reperat pe bărbatul rătăcit în zona Valea Albă – Brâna aeriană, blocat pe o formațiune stâncoasă greu accesibilă.
Din cauza terenului accidentat şi a ploii torențiale, echipele de salvatori l-au asigurat pe bărbat în corzi, pentru a-l coborî în siguranță în orașul Bușteni.
Din fericire, persoana în cauză nu a avut nevoie de îngrijiri medicale, acțiunea de salvare care a durat opt ore fiind încheiată cu succes.
Specialiștii au avertizat întotdeauna asupra ineficienței aplicației googlemaps atunci când ne aflăm pe cărări montane, cel mai bine ar fi să utilizăm aplicațiile specifice drumețiilor, ale căror hărți pot fi accesate chiar și offline, în cazul în care nu funcționează internetul.
În niciun caz nu trebuie să ne bazăm doar pe telefonul mobil atunci când mergem pe cărări montane necunoscute, un alt sfat fiind să ne uităm pe hărți chiar și înainte de a pleca pe munte, ca să ne familiarizăm cu zona pe care urmează să o străbatem la pas.